Foto: Niklas Larsson

 

Regeringen satsar cirka 7,5 miljarder kronor på att få fler ungdomar i arbete. Där ingår bland annat sänkt restaurangmoms som kostar 5,4 miljarder kronor.

Det meddelade regeringen under ett besök på en gymnasieskola i Stockholm i dag.

Satsningen, som regeringen i dag presenterade, är avsedd för åren 2012 till 2015. Förutom den sänkta restaurangmomsen vill regeringen också lägga 1,3 miljarder kronor på bland annat utbildning, och 800 miljoner på minskade marginaleffekter för unga som går från socialbidrag till arbete.

I dag kan den som jobbar och går på socialbidrag gå upp i arbetstid utan att få mer pengar. Det beror på att socialbidraget kompletterar inkomster under en viss miniminivå.

– Vi vill att en del av inkomsten inte räknas in när man beräknar nivån på försörjningsstödet. På så sätt får den som jobbar mer också mer i plånboken, säger utbildningsminister Jan Björklund.

19-åriga Linnéa Andersen går sista året på restaurangutbildningen och vill jobba som servitris efter gymnasiet. Hon är en av de elever på Stockholms hotell- och restaurangskola som fick sitta ned och dricka kaffe med de fyra partiledarna.

– Det var lite stelt först, men det kändes ändå bra. Vi pratade bland annat om restaurangmomsen. Jag tror att det är bra att sänka den om det ger fler jobb, och om maten blir billigare kanske vi servitriser får mer dricks.

Den sänkta restaurangmomsen – som är den enskilt största delen av satsningen – beräknas kosta 5,4 miljarder kronor när den träder i kraft i början av 2012. På sikt hoppas regeringen att kostnaden sjunker till 3,6 miljarder genom att fler får arbete och färre går på bidrag. Hur många jobb det rör sig om vill regeringen inte säga.

– Det finns så många olika siffror där ute, men det går inte att beräkna i detalj i dagsläget, säger näringsminister Maud Olofsson.

Enligt en tidigare utredning från regeringen kommer den sänkta restaurangmomsen skapa 3 500 nya jobb. Det är en siffra som statliga Konjunkturinstitutet är skeptisk till.

– Sysselsättningseffekterna totalt sett för hela ekonomin blir små och mindre än vad utredningen visar, säger KI:s generaldirektör Mats Dillén till TT.