Foto: Yvonne Åsell

Centerpartiets blivande partiledare gillar den svenska modellen. Hon hyllar IF Metall. Men hon vill skrota las.

Annie Lööf framstår inte direkt som någon fackföreningskramare. Hon är dock med i Jusek sedan studenttiden och säger att hon uppskattar möjligheten att gå på seminarier, åka på resor och utveckla kompetensen.

Förra tisdagen tog hon sin juristexamen. Dagen efter nominerade valberedningen henne som efterträdare till partiledare Maud Olofsson.

– Under Mauds ledning har vi ofta hamnat i diskussioner om hur vi ska lösa problem. För mig är det inte viktigt hur vi löser problem utan att de blir lösta, säger hon till LO-Tidningen.

– Jag vill i stället prata om samhällsutmaningar. I dag hamnar vi ofta i verktygslådan och får presentera recepten i stället.

I medierna framställs hon som en marknadsliberal stående till höger om högern. Aktuellts första intervjufråga löd: Varför är du inte med i Moderater­na i stället för Centern?

– Jag tycker höger eller vänster är rätt ointressant. Jag är Centerpartist och representerar det tunga Centerdi­striktet Jönköping och har fått ett starkt stöd av partidistrikten, säger hon.

Hon pratar ofta om globalisering och tjänsteindustrins utveckling. Så vad tror Annie Lööf om framtiden för den traditionella industrin i Sverige?

– Jag lever i Gnosjöregionen, en verkstadstyngd trakt. Därför tror jag att det framöver handlar om innovationer och förnyelse. Där har Sverige tidigare kunnat kombinera att skapa smarta innovationer med att ta fram bra produkter. Vi behöver också konkurrenskraftiga skatter.

Centerpartiet är på väg att få sin tredje kvinnliga partiledare. Liksom sina föregångare Karin Söder och Maud Olofsson är Annie Lööf emot lagen om anställningsskydd. Alliansens största parti Moderaterna har varit tydligt med att las ger stabilitet och ska behållas. Men Annie Lööf fortsätter att kämpa för att avveckla regelverket.

– Fråga folk utomlands vad Sverige är känt för. Det är the Swedish model. Jag vill återgå till den svenska modellen som den var före lagstiftningen 1970.

Härav följer att Annie Lööf vill avskaffa las, som just är den utpekade lagstiftningen.

– Vi ska följa EU:s lagstiftning om anställningstrygghet. I övrigt ska vi flytta så mycket makt till arbetsmarknadens parter som möjligt. Det är parterna och inte klåfingriga politiker som ska diktera villkoren på arbetsmarknaden.

Men är inte las kittet som håller ihop den svenska modellen? Så ser inte Annie Lööf det.

– Vi har en rekordhög ungdomsarbetslöshet. Det är svårt för invandrare att komma in på arbetsmarknaden. Enligt all forskning beror det på en alltför stelbent lagstiftning.

Andra aktörer har, till skillnad från Annie Lööf, uppfattningen att det inte finns något säkerställt samband mellan las och sysselsättning.

– Det är LO ensamma om, hävdar Annie Lööf.

Är inte den svenska modellen egentligen så stark att ingen politik biter på den?

– Sossarna tycker i alla fall inte det. De tycker vi raserar hela den svenska modellen.

Centerpartiet har suttit i en regering som under en dryg mandatperiod inte lyckats pressa ner ungdomsarbetslösheten.

– När vi tog över 2006 låg ungdomsarbetslösheten på 25 procent i högkonjunktur. Nu är den lika stor, men i lågkonjunktur. Oavsett regering är den för hög. Det krävs strukturella åtgärder.

Annie Lööf presenterar två förslag: en ny skola och ett lärlingssystem.

I november skickade hon en uggla till IF Metall som en utmärkelse för att förbundet infört en lärlingsperiod där ungdomar under 25 år som lägst får 75 procent av kollektivavtalets lägsta lön.

– Fler fackföreningar borde som IF Metall ta nya grepp för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden.

Hon säger sig inte vara emot kollektivavtal.

– Men det ska inte spela någon roll om anställda har enskilda avtal eller kollektivavtal.

Så vad är en god arbetsmarknads­politik?

– Det är när arbetsmarknadens parter får samverka så att så många som möjligt vill anställa. En god arbetsmarknadspolitik handlar också om kompetensutveckling och utbildning.

Annie Lööf är skattesänkarsugen. När hon får en buffé av möjliga skatter att sänka, som värnskatt, marginalskatt eller statlig inkomstskatt, låter svaret inte vänta på sig.

– Sänkt marginalskatt helt klart. Det skapar lägre trösklar till arbetsmarknaden.

Hon har fått frågan av varje journa­list de senaste dagarna. Den måste än­då oundvikligen ställas även av LO-Tidningen: Vilken ministerpost tänker hon ta?

– Jag säger inget. Bara att jag är otroligt trött på alla spekulationer i medierna.

Kanske skulle posten som miljöminister passa bäst? Positionen som miljöprinsessa är obesatt sedan Maria Wetterstrand avgick som språkrör och på miljöområdet kanske Centerpartiet lättast kan återta förlorade väljare.

– Jaså, du tänker så, säger hon och verkar uppriktigt förvånad.

Fakta

Starkt stöd inför stämman

• Centern väljer sin nya partiledare på centerstämman i Åre den 22 till 25 september. 23 av 24 partidistrikt ­stödjer Annie Lööfs kandidatur – och hon presenterades som valberedningens förslag i förra veckan.

• Valberedningen föreslår att Anders W Jonsson väljs till förste vice ord­förande och Anna-Karin Hatt till andre vice ordförande.

• I den senaste Synovatemätningen stödde 3,8 procent av väljarna Centern.