Foto: Bertil Ericson

Matilda Hedman, Isabelle Karlsson, Anna Forsgren och Julia Jonsson ser fram emot att börja jobba med djur, trots den låga lönen.

 

Djurskötare är drömjobbet för många i naturbruksklassen på Spånga gymnasium. Men yrket är också det sämst betalda i Sverige. Julia Jonsson och hennes klasskamrater tycker inte att lönen spelar så stor roll om man får jobba med det man vill.

Julia Jonsson, Matilda Hedman, Anna Forsgren och Isabelle Karlsson går sista året på naturbruksprogrammet. De vill alla jobba med djur i framtiden, gärna med att rädda utrotningshotade arter. Att yrket är dåligt betalt är inget de oroar sig för just nu.

– Vi har ju inte valt jobbet för pengarna, säger Anna Forsgren.

– Men man borde få bättre betalt. Man räddar ju faktiskt djur, säger Julia Jonsson – och de andra håller med.

Enligt Medlingsinstitutets statistik för 2010 tjänar djurskötare i genomsnitt 18 000 kronor i månaden, vilket innebär att de ligger längst ned i lönerankingen. Längst upp på listan ligger värdepappersmäklare som med medellönen 83 900 kronor tjänar nästan fem gånger mer än djurskötarna.

För Anna Forsgren är det dock viktigt att få vara utomhus.

– Jag har aldrig velat jobba på kontor, säger hon.

Naturbrukseleverna på Spånga gymnasium, i Stockholm, får tillbringa mycket tid med olika djur. Skolan har över 1 000 djur fördelade på 100 olika arter.

Bredvid klassrummen ligger djurhuset med reptiler, fåglar, grisar och får. Där får eleverna praktisera två veckor om året de första två åren, och ibland rycka in på helgjouren. I trean väntar nu tre månaders praktik på djurparker och -kliniker.

I en stia står grisen Fanny och tittar på sina en vecka gamla kultingar. Fanny var med i förra årets julkalender under namnet Pyret. Liksom fåren på gården är hon van vid att gå på promenader i koppel, och hon behärskar flera gristrick.

– Hon kan pussas till exempel, säger Isabelle Karlsson.

Matilda Hedman kan tänka sig att plugga vidare till veterinär. Men först vill hon jobba utomlands på ett räddningscentrum för djur. Överlag är dock fortsatt plugg ingenting som diskuteras särskilt mycket i klassen.

– Det är inte så många som vill det. De flesta vill nog bli djurskötare, kanske jobba först och plugga sen, säger Isabelle Karlsson.