Foto: Bertil Ericson

När Annie Lööf om en knapp månad utses till ny Centerledare väntar också en ministerpost. Hon betecknas av en del som nyliberal men säger att hon vill göra partiet varmt och grönt, men tydligt.

Det är för tidigt att svara på vilken ministerpost hon vill ha, först måste valet ske, säger hon.

I en av utfrågningarna av partiledarkandidaterna den gångna veckan antydde hon dock att den nya partiledaren inte bör ta över Maud Olofssons jobb som näringsminister. Portföljen måste vara ”stram” eftersom partiets utveckling måste komma först. Då måste det finnas tid till det vid sidan av ministerjobbet.

Annie Lööf var helt ohotad av de två övriga kandidaterna, IT-minister Anna-Karin Hatt och riksdagsledamoten Anders W Jonsson.

– Jag är oerhört stolt över att vara valberedningens förslag och ser det som en ynnest att få fortsatta arbeta med Anders W Johansson och Anna-Karin Hatt, sade Lööf på Centerpartiets pressträff.

Hon blev medlem i Centerpartiet så sent som 2001. Av en del bedömare och politiska motståndare betecknas hon som en hårdför nyliberal. Att hon nämner Margaret Thatcher som förebild har inte undgått kritikerna.

Statsvetaren Mikael Sundström vid Lunds universitet misstänker att centerväljarna kanske inte riktigt förstår vem de är på väg att få som partiledare. Han anser att de ideologiska skillnaderna mellan Lööf och Hatt inte har kommit fram särskilt tydligt.

– De vet att de får en skicklig politiker med medial genomslagskraft. Men det politiska skulle kunna oroa vissa väljargrupper. Det är en väldigt speciell sorts liberalism hon står för med betoning av de frihetliga aspekterna, säger Sundström.

Med ett Centerparti som går högerut kan spänningarna inom alliansen öka, tror han.

Men statsvetarprofessorn och socialdemokratern Ulf Bjereld förutspår på sin blogg att Lööf kan bli C:s svar på tidigare FP-ledaren Bengt Westerberg, som också stämplades som nyliberal men kom att förkroppsligade en engagerad socialliberalist.

Lööf tar över ett parti med problem, om hon blir vald på Centerstämman i Åre 23 september.

– Centerpartiet befinner sig i ett alarmerande läge, med en 40-årig negativ opinionsutveckling, ett dåligt valresultat i ryggsäcken och dåliga opinionssiffror. Vi står inför en stor organisatorisk utmaning och vi tappar medlemmar, säger hon själv.

TT: Hur ska du få Centerpartiet att sticka ut i det borgerliga samarbetet?

– Man kan både ta på sig en kaxig ledartröja och vara lojal i alliansen. Vi ska vara ett varmt, grönt parti för hela landet.