En buss blev attackerad i samband med oroligheter i Göteborgsområdet Backa förra veckan. Under veckan förekom stenkastning och skottlossning i området. Situationen bedömdes vara så allvarlig att Västtrafik i samråd med polisen omdirigerade två linjer tillfälligt för att undvika de utsatta platserna.

I onsdags attackerades en buss på linje 18. Till en början misstänkte polisen att bussen blivit beskjuten, men efter en noggrannare undersökning ville man inte uttala sig om exakt vad som träffat rutorna. Enligt uppgift verkar det dock röra sig om stenkastning. Ingen människa ska ha blivit skadad.

Förutom attacken på bussen attackerades även polisen med stenar och en lägenhet blev beskjuten. Västtrafik, som är ansvariga för kollektivtrafiken i Göteborg, valde på torsdagen att ställa in delar av busslinjerna 18 och 19 efter klockan 22 på kvällen. Trafiken återupptogs i lördags.

– Vi gjorde en samlad bedömning av läget och polisen ansåg att det var relativt lugnt, så vi släppte på trafiken igen. Men det är en jättesvår balansgång mellan förarnas och resenärernas säkerhet å ena sidan och att kollektivtrafiken fungerar å andra sidan, säger Hugo Lepik, affärsområdeschef på Västtrafik.

Förra veckans händelser är bara de senaste i en rad av oroligheter i Göteborg. I skottcentrum står förutom polisen och räddningstjänsten även kollektivtrafiken. Under fredagskvällen ställde Västtrafik in ytterligare en linje i Sävedalen efter att en bussruta krossats. Kent Budd, ordförande i Kommunal Västs sektion för trafikpersonal, anser att avstängningen av busslinjerna var korrekt. Men han tycker att mer måste göras för att få bukt med problemen.

– Vi försöker från fackets sida agera via polisen och arbetsgivaren. Vi tycker bland annat att man ska återskapa den polisgrupp som tidigare var avsatt för kollektivtrafiken. Det handlar om tryggheten för både förare och resenärer.

Även Västtrafik ställer sig positivt till den tidigare ”kollgruppen” hos polisen.

– Vi ser gärna att den kommer till stånd igen. De hade bra kontakt med ungdomarna i området. Men det här är inget som Västtrafik eller polisen kan lösa på egen hand. Det behövs mer insatser från staden på andra sätt, säger Hugo Lepik.