Hon kände inte längre igen sig i Socialdemokraterna – och blev nyfiken på Sverigedemokraterna. Men Camilla Rågfors klarade inte av det fullkomligt besinningslösa hatet.

Camilla Rågfors är ”uppvuxen med Palme”. Men 2008 blev hon less på socialdemokratin, kände inte igen sig.

Sverigedemokraterna drog till sig hennes nyfikenhet. Genast fick hon frågan om att sitta i distriktsstyrelsen, och ville hon bli ombud på landsdagarna? Det bara rasslade till.

– Jag förstod att de hade brist på kompetent folk, säger hon mellan tuggorna under lunchrasten från jobbet på Hagfors kommuns ”fixartjänst”, där hon åker hem till pensionärer och fixar gardiner, lampor, tvättleveranser.

Varför föll hon för Sverigedemokraterna? Hon har invandrare i familjen, gillar det mångkulturella samhället. Det var inte profilfrågan om begränsad invandring som lockade.

– Alltså, man måste nog känna mig för att förstå. Jag är inte en typisk SD:are på något sätt. Men jag är en väldigt nyfiken människa. Jag ville lära mig mer. Jag är kontroversiell och ville se om partiets uttalade martyrskap var verkligt.

Och så det som fick henne att stanna ungefär två år:

– Det är en sekt, ett sektbeteende. Jag var inte opåverkad av det.

När SD Värmlands distriktsordförande Runar Filper kom hem till henne första gången spelade han upp en dvd med söta barn, och sedan klipp med krig, bränder, olika dåd av islamister.

– Du blir rädd, chockad och gråtfärdig. Det är den effekten de är ute efter, där har du sektbeteendet. Det är det som är så farligt.

– Jag tror att man måste diskutera faror, men inte få folk på krigsstigen. För det är det SD vill; vara soldater och de enda som kan rädda Sverige. Som sverigedemokrat har man press på sig att vara väldigt aggressiv och populistisk. Jag är inte lagd så som människa.

Aldrig förr hade hon upplevt ett sånt massivt hat. Inte på mötena. Men på nätet exploderade det.

– Man eggar varandra till att tro att allt är Socialdemokraternas fel. S står för allas lika rätt, det är ju det som är det fina med socialdemokratin. Mona Sahlin har verkligen tagit ett beslut om att hon vill värna om invandrare och muslimer, ha öppna gränser, därför har hon blivit hatet personifierat.

Själv tog Camilla Rågfors väldigt illa vid sig när ”personhatskampanjen mot Mona Sahlin” var som värst. Hon försvarade henne (kryssade henne i valet 2010) och fick genast en drös hatiska kommentarer till sina inlägg.

Som medlem började hon ganska snart att ifrågasätta SD och fick alla emot sig. Bland annat ville hon att partiet skulle ta avstånd från en medlems ifrågasättande av de tyska koncentrationslägren.

– Jag skickade mejl efter mejl efter mejl till olika personer men inget hände, säger hon.

Droppen blev reportageboken Svensk, svenskare (om SD) av Annika Hamrud och Elisabeth Qvarford som kom hösten 2010 och det hat – kraftigast från personer med koppling till SD – som riktades mot författarna.

– Den är så objektiv den kan bli, skriven av två som inte gillar det de skriver om. Alla borde läsa den boken, säger Camilla Rågfors.

När hon i den vevan gick ur partiet slog hatet mot henne själv ut i full blom, hon skulle svartmålas.

Ändå vill hon visa hänsyn till de vanliga SD-väljarna. Många vill inget ont, de känner sig utsatta och överkörda.

– Jag tror att det stora misstaget är att andra partier har koncentrerat sig på SD:s partitopp, sagt att de vägrar samarbeta, men de glömmer dem som finns där nere, dem måste man prata med. De måste få svar på sina frågor, för får de bara svar så faller SD:s politik, säger hon.

På samma sätt som Camilla Rågfors la till runt 250 andra människor som hon inte kände, accepterade hon också terroristen Anders Behring Breivik som Facebookvän, när han skickade en förfrågan. Men han skrev aldrig något, så hon tog bort honom.

Även om SD inte kan skuldbeläggas för hans dåd i Norge, måste man vara medveten om att gärningsmannen hade – delvis – samma syn på samhället som Sverigedemokraterna, säger hon. Och att personliga kopplingar finns på nätet. Hon addade Breivik just för att många andra SD:are gjort det.

– Konstigt nog är det bara jag som erkänner det.

– Man måste förstå att det finns sjuka människor och de suger åt sig hatet på nätet. Alla måste ta ansvar. Folk med politikerförakt går igång om du hånar S.

– Det enda positiva med det här med Breivik är att folk har blivit medvetna om faran i hur man skuldbelägger just Socialdemokraterna, säger hon.

Efter Mona Sahlin kommer nya måltavlor, tror hon. Men Håkan Juholt blir en tuff nöt för Sverigedemokraterna.

För en tid sedan skrev hon på Facebook att hon hoppades att S skulle vinna nästa val.

– Jag fick 200 SD:are emot mig. Du är ju dum i huvudet, skrev de. För det är sossarnas fel att vi alla kommer att gå i burka om 40 år.