Samtidigt med alla akuta kriser för Saab Automobile i Trollhättan, så pågår planeringen för framtiden i Kina. Youngman, ett av företagen som går in med pengar i nya Saab, har lagt fram en produktionsplan för Saab från 2012 och framåt, uppger China Car Times.

Enligt Huang Zhiqiang, vice vd för Youngmans personbilssektor, så ska modellfloran hos Saab utökas både uppåt och neråt. Nya modeller med namnen 91, 96X och 97 ska komma.

De nya modellerna ska tillverkas av det gemensamma projekt Youngman, Saab och Pang Da ska starta i Kina, när kinesiska myndigheter gett klartecken. Vad för slags modeller som döljer sig bakom 91, 96 X, och 97 avslöjar inte China Car Times. Men det nya, gemensamma kinesiska Saab-bolaget ska helt inrikta sig på att konstruera och utveckla de nya serierna.

Affärsplanen är inte helt färdig, däremot har en ansökan om den nya verksamheten lämnats in till den kinesiska myndighet som ska granska förutsättningarna.

Youngman ser tre steg för Saabs utveckling: först återupptagen produktion i Sverige, sedan ett mål på 80 000 bilar per år för att gå plus minus noll ekonomiskt, och sedan ökning av produktionen och därmed vinsten.

Men först gäller det att få fram pengar till löner, skatter och underleverantörer i Trollhättan.

Saab Automobile har börjat betala av på sin skuld till den internationella fordonskomponenttillverkaren IAC (International Automotive Components).

Tidigare var man skyldig 45,6 miljoner kronor, det enskilt största Saabkravet som lämnats in till kronofogdemyndigheten. Nu är skulden nere i 31 miljoner kronor. Det Saab betalat är klart över de tio procent som man annars i juni erbjöd som första avbetalning till sina leverantörer.

– Jag kan inte gå in i detalj på uppgörelsen, men den har gjorts utifrån det så kallade erbjudande som Saab tidigare har rullat ut, säger IAC:s vd Marcus Nyman till di.se med syftning på de tio procenten.

Uppgörelsen nåddes för omkring tre veckor sedan, enligt Marcus Nyman.

– Vi har kommit överens och vi är beredda att leverera produkter om Saab startar produktionen, säger han.

IAC tillverkar instrumentpaneler och dörrinredningar till Saab.