Uteblivna pengar från den Bahamasregistrerade fonden Gemini var orsaken till att Saab Automobile inte kunde betala sina tjänstemän lön på onsdagen.

Gemini skulle ha betalat in pengarna i god tid, men det blev diskussionerna om legala frågor och säkerheterna ifrågasattes, uppger en källa för Dagens Industri.

Saab själva tiger om vem som skulle ha betalat in pengarna till lönerna. Det var via ett lån från Gemini som Saab klarade lönerna förra månaden.

Gemini tillhör den inre kretsen kring nya Saab och anses ha nära kopplingar till Vladimir Antonov, den ryske finansmannen som vill gå in som stor delägare i Saab, men som inte har godkänts än av bland annat EIB, den europeiska investeringsbanken.

Saab stod även i dag fast vid inriktningen att inte avslöja vilken investerare som inte betalat i tid så att tjänstemännen kunde få sina julilöner.

Eric Geers, informationschef på Saab Automobile, vill inte kommentera om det är den Bahamasregistrerade fonden Gemini som inte har betalat och han vill heller inte, oavsett om det är Gemini som dröjt med pengarna, diskutera om Vladmir Antonov har anknytningar till fonden.

– Spekulationer som vi inte kommenterar, säger Geers.

För Vladimir Antonov, den ryske finansmannen, är dagens problem på Saab med löneutbetalningarna inte oväsentliga.

– Det är viktigt att hantera likviditeten för Saab tills kineserna är godkända av den kinesiska regeringen, säger Lars Carlström, Antonovs svenske talesman.

Han syftar på de kinesiska företag som vill gå in i Saab och som då innebär ett stort ekonomiskt tillskott.

Ett besked från kinesiska myndigheter kan kanske komma i september—oktober, tror Carlström.

– Då är Saabs framtid säkrad, anser han.

Carlström vet vem som inte har betalat de pengar som Saab behövde för lönerna, men vill inte avslöja något. Han kommenterar inte uppgifterna om att det är fonden Gemini som är orsaken, men säger apropå dess kopplingar till Antonov att:

– Det är en fond som finns i Antonovs vänkrets av affärsbekanta. Den ägs av en grupp som är väl känd för honom. Därmed inte sagt att Antonov har något ägande själv.

Carlström tror att problemen för Saab ska vara lösta inom några dagar.

– Jag vet att Saab har flera goda aktiviteter på gång just nu, säger Carlström.