Metallarnas löner har kommit som de skulle. Det meddelade Håkan Skött, IF Metalls ordförande på Saab i Trollhättan, på måndagsmorgonen.

En av de varianter som en tid diskuterats för Saab Automobile är att lösa in lånet i Europeiska investeringsbanken (EIB) och därmed bli kvitt ett besvärligt hinder för att få in ryske finansmannen Vladimir Antonov som delägare.

Enligt Dagens Nyheter för nu Saabledningen långt gångna förhandlingar med vanliga banker om att låna de pengar som behövs.

Det handlar alltså inte om pengar för att få igång driften igen, utan pengar för att kapa banden med EIB.

EIB har ännu inte godkänt Antonov som delägare i Saab.

Säkerheten för lånet i de vanliga bankerna ska vara bland annat Saabs dotterbolag, till exempel reservdelsbolaget.

Vänersborgs tingsrätt har nu kallat Saab Tools och Swepart Verktyg till konkursförhandling den 15 augusti. Det uppger tingsrätten på sin hemsida.

Detta trots att parterna i fredags enades om en betalningsplan.

– Givet att dokumentationen är på plats under måndagen drar vi tillbaka konkursansökan, sade Lars Thunberg, ägare av Swepart Verktyg, till TT på fredagskvällen.

Men på måndagsförmiddagen hade företaget ännu inte dragit tillbaka sin ansökan. Däremot kom den avgift man betalar i samband med konkursansökan in på tingsrättens konto. Därmed var ansökan komplett och ärendet kunde tas vidare.

Några ytterligare konkursansökningar mot något Saab-bolag har inte kommit in till tingsrätten.