Foto: Anders Wiklund

Eva Nordmark, TCO:s nya ordförande, fick flest nomineringar.

En centerpartist, en tjänste­mannachef och en metallare pekas ut som framtidens viktigaste makthavare inom svensk arbetsmarknadspolitik. Förväntningarna på dem är höga: En profil på svensk arbetsmarknad måste våga tänka nytt och samtidigt förstå det rådande politiska spelet.

Johan Ingelskog, ombudsman på LO, är stolt över sin plats på listan över de tio mest lysande stjärnorna på framtidens arbetsmarknad.

– Det känns extremt hedrande. Vi i facket är beroende av en bra arbetsmarknadspolitik, säger han – som i dagarna tar ett karriärkliv till jobbet som förhandlingschef på Kommunal.

Både namnen och egenskaperna har mejslats fram i en initierad enkät utförd av LO-Tidningen och Dagens Opinion. Över tio av de viktigaste aktörerna inom svensk arbetsmarknad har fått nominera sex kandidater vardera som kommer att ta över när dagens tunga 40- och 50-talistert lämnar arenan.

I toppen hamnar TCO:s nya ordförande Eva Nordmark, Karl-Petter Thorwaldsson, av sina egna i IF Metall nominerad till LO-ordförande, samt Centerpartiets ekonomiska talesperson och riksdagsledamot Annie Johansson, utpekad som efterträdare till partiledare Maud Olofsson.

Även Miljöpartiets nya språkrör Gustav Fridolin pekas av flera ut som en stigande stjärna inom området arbetsmarknadspolitik.

Centerpartiets och Miljöpartiets representanter kommer något förvånande högre upp på listan än Håkan Juholts ekonomiska rådgivare Marika Lindgren Åsbrink, som dragit ner på sitt uppskattade bloggande eftersom ”vår regering gör mig så fruktansvärt uttråkad”.

De få socialdemokratiska nomineringarna kan bero på att partiets nya ledning ännu inte hunnit formera sin arbetsmarknadspolitik. Än mer tunt är det hos arbetslinjens parti Moderaterna. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) nämns inte alls, trots att hon är under 40 och kan förväntas fortsätta inom politiken i många år till. Vänsterpartiet har heller inte gjort något intryck bland bedömarna:

Riksdagsledamoten Josefin Brink, som har profilerat sig på arbetsmarknadspolitik, nämns inte.

Bland de fackliga företrädarna kommer TCO:s nyutnämnda ordförande Eva Nordmark högst, även om det på några håll funderas på om hon kan fylla ut företrädaren Sture Nordhs kostym. Hon har jobbat fackligt och politiskt i hela sitt 40-åriga liv och förväntas i vilket fall stanna kvar på toppen.

Karl-Petter Thorwaldsson är kanske inte purung, men den position han kan komma att tillträda är så tung att han inte går att bortse ifrån bland den kommande generationen makthavare. Annika Strandhäll, nyutnämnd ordförande för SKTF, får också flera röster. Då basar hon också för ett förbund som jobbar hårt med förändring, så hårt att till och med namnet ska bytas ut i höst.

Kommunal verkar vara en viktig plats för personer som vill nå en viktig position inom arbetsmarknaden.

Intressant att notera är att Kommunals utredningschef Emma Lennartsson rankas högre än förbundets nya ordförande Annelie Nordström, som kanske anses ha nått toppen av karriären även om en del återstår att bevisa. Till exempel i den kommande avtalsrörelsen.

Johan Ingelskog gör en tung karriär inom LO-kollektivet. Nu när han byter jobb för att bli Kommunals förhandlingschef hamnar han på en position som kan göra honom aktuell i diskussionen om kanske nästnästa LO-ordförande.

– Jag brinner för fackliga frågor. Det arbete vi gör i fackföreningen är beroende av det som händer i arbetsmarknadspolitiken. Fackets idé är att reglera och kontrollera arbetsmarknaden och då är det viktigt att arbetsmarknadspolitiken fungerar, säger han.

Johan Ingelskog vill jobba fackligt med att förbättra medlemmarnas villkor nästa fem år. Han vet vilka frågor han vill driva.

– Arbetsmarknadsutbildningar och en arbetslöshetsförsäkring som ger trygghet i förändring. Det är år 2011 och inte 1811, vi kan inte lämna människor i sticket som vi gör i dag. En annan fråga som jag vill lyfta är regeringens ytterst liberala arbetskraftsinvandring. Det är många som köper anställningskontrakt utomlands och som råkar illa ut.

Johan Ingelskog har en pessimistisk inställning till regeringens arbetsmarknadspolitik.

– Jag har inga förhoppningar alls. Vi har ingen aktiv arbetsmarknadspolitik längre. Det enda regeringen gör är att skylla arbetslösheten på dem som är arbetslösa. Men alla vet ju att det inte är så enkelt.

Li Jansson, tia på listan över framtidens makthavare, brinner också för arbetsmarknadspolitik, men från en annan position. Hon jobbar på Svenskt Näringsliv med särskild inriktning på grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Integrationsfrågor har alltid varit intressanta. Jag har jobbat med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. De frågorna följer mig. Så är jag intresserad av människors driv och engagemang.

Även Li Jansson tycker att regeringen riskerar att lämna utförsäkrade ”i sticket”.

– Det är rimligt med reformer i a-kassan och sjukförsäkringen, men då måste man också ha en arbetsmarknad som anställer och där man kan landa.

Liksom Johan Ingelskog tycks hon inte ha några större förhoppningar på den etablerade arbetsmarknadspolitiken.

– Näringslivspolitiken betraktas inte som en del av arbetsmarknadspolitiken. Så den lär fortsätta på den inslagna vägen med en del ändringar som sänkt restaurangmoms. Jobbskapande är det inget politiskt parti som tar ett helhetsgrepp på. Det som kommer att diskuteras är ersättningssystemen.

När dagens tungviktare ska berätta vad som krävs av framtidens arbetsmarknadsprofiler ingår orden mod och vilja i en majoritet av svaren. Dessa egenskaper ska användas till att ”förändra”, ”våga bryta trender”, ”tänka nytt” och ”utmana den allmängiltiga sanningen”. Kommunikativ förmåga och förståelse för det politiska spelet är andra egenskaper som efterfrågas.

De värnar ändå om att den svenska samförståndsmodellen ska överleva, trots en hel del förslag på förändringar både inom politiken och bland arbetsmarknadens parter. Det är samförståndet som skapar trygghet och möjliggör innovation och välstånd på den svenska arbetsmarknaden, så lyder medskicket till framtidens nyckelpersoner inom området arbetsmarknad.

 

Topplistan över framtidsstjärnorna

Eva Nordmark (7 nomineringar) ordförande, TCO
Annie Johansson (5) ekonomisk talesperson (C)
Karl-Petter Thorwaldsson (5) nominerad som LO-ordförande
Annika Strandhäll (3) ordförande, SKTF
Daniel Lind (3) chefekonom, Unionen
Gustav Fridolin (3) språkrör (MP)
Annelie Nordström (2) ordförande, Kommunal
Johan Ingelskog (2) förhandlingschef, Kommunal
Li Jansson (2) nationalekonom, Svenskt Näringsliv
Malin Sahlén (2) nationalekonom, Svenskt Näringsliv
Marika Lindgren Åsbrink (2) ekonomisk rådgivare åt Håkan Juholt (S)

 

Fakta

Så gjordes undersökningen

För att få fram listan på framtidsstjärnorna lät vi drygt tio av de viktigaste aktörerna på arbetsmarknaden svara på följande frågor:

1. Vilka tre personer inom era led tror ni kommer att blir framtidens profiler/makthavare inom arbetsmarknadsfrågor?
2. Vilka tre personer utanför era led tror ni kommer att blir framtidens profiler/makthavare inom arbetsmarknadsfrågor?

Även LO-Tidningens redaktion har nominerat namn. Över 80 nomineringar har gjorts. Nomineringarna räknades samman till topplistan intill, med personer med flera nomineringar, samt en bubblarlista med enstaka nomineringar.

Fler resultat kommer att presenteras på ett seminarium i Almedalen den 5 juli. Undersökningen är ett samarbete mellan LO-Tidningen och Dagens Opinion.