Foto: Claudio Bresciani

– UNI gör skillnad. Av världens 3,2 miljoner löntagare saknar mer än hälften anställningstrygghet. Vi för deras talan, säger Philip Jennings.

 

Philips Jennings nöjer sig inte med ordet globalisering. Nu står vi inför total globalisering.

– Det visar på djupet i förändringen, säger han.

Just nu pågår Handels kongress i Stockholm. Philip Jennings, generalsekreterare i det internationella facket UNI, som representerar 20 miljoner löntagare i 900 fackförbund världen runt, var en av talarna när kongressen öppnades i onsdags.

Han passade på att varna de 250 ombuden för att den amerikanska superkedjan Wal-Mart letar efter nya marknader utanför USA. 55 anställda i London har som enda uppgift att hitta lämpliga länder att etablera sig i.

– Wal-Mart styrs av ett enda budord: Du ska inte ha några fackföreningar.

Wal-Mart är världens största arbetsgivare med 2,1 miljoner anställda. När Wal-Mart öppnar en butik någonstans blir följden en massaker på konkurrenterna. Andra butiker i området slås ut, butiker som möjligen har kollektivavtal och schysta villkor.

– Låga priser har ett pris, som Philip Jennings uttrycker det.

Handels ordförande Lars-Anders Häggström kritiserade en svensk global detaljhandelsjätte: Ikea. Orsaken är att Ikea förhalar ett globalt avtal som ger anställda världen runt rätt att organisera sig fackligt.

– Har man som princip att alla Ikeavaruhus ska ha samma koncept och utseende, till och med samma köttbullar i restaurangen världen runt, borde man även kunna ha samma policy när det gäller hållningen till facklig organisering och fackligt arbete, underströk han.