Bussbolagen måste mbl-förhandla enligt paragraf 11 med Kommunal innan de provanställer förare. Bussförarna får inte rätt att börja och avsluta jobbet på samma plats. Frågan hänskjuts till en arbetsgrupp.

I dag blev det nya avtalet för 19 000 anställda i bussbranschen klart. Lönerna höjs med totalt 808 kronor eller 3,5 procent. Det blir 206 kronor mer från den 1 augusti och 602 kronor från den 1 juni 2012.

Avtalet löper i två år till och med den 31 maj nästa år.

Kommunal utgångskrav om anställningstryggheten var att den nya entreprenören ska ta över personalen. Resultatet blev att arbetsgivaren måste MBL-tuta enligt paragraf 11 och redovisa särskilda skäl om de vill provanställa flertalet.

– I och med att de förhandlar med oss måste de också redovisa vilka motiv de har för att provanställa varje enskild person. De brukar få effekt. Det ser vi på andra avtal där vi har samma krav, säger Susanne Gällhagen, ombudsman på Kommunal.

Kommunals andra huvudkrav att bussförarna ska få börja och sluta jobb på samma plats hänskjuts till en arbetsgrupp. Den ska vara klar senast till den 30 november. Enligt Bussarbetsgivarnas förhandlingschef Lars Askelöf innebär det att bussförarnas villkor inte förändras under avtalsperioden.