På onsdag kan ett nytt avtal bli klart mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna.

– Som det ser ut just nu håller bitarna på att falla på plats. Det återstår några detaljer, säger Lars Askelöf, Bussarbetsgivarnas förhandlingschef.

Avtalet berör 16 000 medlemmar i Kommunal. Bussförarna är den största yrkesgruppen. Avtalet omfattar också verkstadspersonal, spårvagnsförare, tvätthallspersonal och trafikvärdar.

I början av februari presenterade Kommunal sina krav. Listan innehåller bland annat anställningstrygghet vid upphandlingar, kortare arbetstid och stopp för oavlönade restider när bussföraren börjar eller slutar arbetsdagen ute på linjen och inte får betalt för resan dit eller hem.

Lönekravet är minst 620 kronor per månad.

Kravet på anställningstrygghet vid upphandling föranleds av att bussförarna oftast får söka sina gamla jobb på nytt när en ny entreprenör tar över. Det är vanligt att de erbjuds sex månaders provanställning, även om de har 30 års erfarenhet bakom ratten.

Arbetsdomstolen säger att arbetsgivarna har rätt att göra så här. Nu försöker Kommunal i stället få in ökad anställningstrygghet i avtalet.

Det nuvarande avtalet löper ut på tisdag i nästa vecka, den 31 maj.