Den 25 januari. En 53-årig lastbilschaufför förlorar kontrollen över fordonet och kör in i en stilla­stående lastbil. Mannen var anställd av L-E Jonssons Bulkfrakt i Matfors utanför Sundsvall.

Den 28 januari. En 64-årig bilvårdare faller i en brant trappa, och avlider på grund av skador i huvudet. Anställd på Carstedts bil i Örnsköldsvik.

Den 1 februari. En 58-årig banarbetare blir påkörd av ett X2000-tåg när han röjer snö på spåren vid Linghems station nära ­Linköping. Anställd hos Struktion Rail (underhålls­entreprenör till Trafikverket) i Stockholm.

Den 7 februari. En yrkesofficerare skjuts till döds under sin tjänstgöring i Afghanistan. Mannen var 28 år gammal.

Den 7 februari. Ytterligare en yrkesofficerare, en 31 år gammal man, dör i samma skottlossning.

Den 20 februari. En 21-årig elektriker dör på en konferensresa med jobbet i Åre efter att han kört in i ett träd med en madrass i skidbacken. Anställd hos P Molin El & Ljusdesign.

Den 28 februari. En 63-årig lantbrukare faller från ett tak i Eksjö och hittas död under snömassorna. Mannen var egenföretagare.

Den 10 mars. En 60-årig sågverksarbetare fastnar i en maskin och kläms ihjäl. Anställd på Gunnar Johanssons sågverk i Bjärnum utanför Hässleholm

Den 22 mars. En 55-årig kranförare kläms under en bunt utvecklingsväggar som väger 2,5 ton när han fjärrmanövrerar kranen på ett bygge i Järfälla, norr om Stockholm. Mannen var anställd hos Flens Byggmaskiner.

Den 23 mars. En 22-årig snickare får en tre ton tung betongvägg över sig under bygget av nytt häkte i Helsingborg. Mannen var anställd på Peab i Helsingborg.

Den 24 mars. En 42-årig elektriker från Arvids­jaur dör efter att ha fått ström genom kroppen under arbetet med att byta ut gamla ledningar i Luleå. Mannen klättrade upp i en stolpe och befann sig för nära, cirka en halvmeter, en 12 000-voltsledning som var strömförande. Anställd av Enboms alltjänst i Piteå.

Den 25 mars. En 47-årig betongarbetare avlider när han kläms fast under ett tak som rasar vid rivningen av en skola i Södertälje. Anställd av NCC.

Den 7 april. En 55-årig försäljare och vd för ett företag som sysslar med reservdelar till bilar och lastbilar omkommer i en krock med en långtradare. Företaget är registrerat i Dals-Ed.

Den 7 april. En 46-årig ekonom krockar med en långtradare under uppdrag i jobbet. Mannen var anställd på Riksbyggens ser­viceavdelning i Skövde.

Den 8 april. En 47-årig banarbetare jobbar med besiktning inför bygget av Citybanan i Stockholms tunnelbana när han blir påkörd av ett tunnelbanetåg mellan stationerna Mariatorget och Slussen. Mannen var anställd som projektledare hos Betongsprutnings AB, BESAB.

Den 15 april. En 60-årig lastbilschaufför blir på­backad av en truck vid Schenkers anläggning i Västerås och avlider. Mannen var anställd av Västerås distribution.

Den 17 april. En 40-årig polsk man avlider när han tillsammans med tre andra fäller ett 20 meter högt träd och får det över sig på en villatomt i Eslöv. Egenföretagare, anlitad av ett polskt byggföretag i Sverige.

Den 20 april. En 68-årig skogsbrukare avlider under trädfällning i Tidaholm. Egenföretagare.

Den 29 april. En 64-årig plåtslagare faller 13,5 meter ner från ett tak när han utför skorstensjobb i Dala Floda. Egenföretagare.

Den 7 maj. En 76-årig lastbilschaufför faller från lastbilsflaket och skadar sig så pass illa att han avlider. Anställd av Wallins Åkeri i ­Lummelunda på Gotland.

Den 11 maj. En 20-årig isoleringsmontör faller cirka nio meter från en byggställning på ett arenabygge i Kristianstad. Han arbetade med att montera brandskyddsisolering. Avlider av skadorna den 7 juni. Anställd av Brandskyddsmålarna i Sverige, Täby. Se artikel här ovanför.

Den 12 maj. En 25-årig ma­skinoperatör på ett sågverk ska ta bort en bräda som orsakat stopp i maskinen. Mannen klättrar över fallskyddet och faller elva meter.An­ställd av Vida Timber, Alvesta.

Den 14 maj. En 47-årig underhållstekniker reparerar en varuhiss när han kläms under en annan hiss. Anställd av HFG Sveriges köttfabrik i Västerås.

Den 17 maj. En 28-årig snickare från Västervik faller genom ett yttertak ner på ett betonggolv på en bondgård i Ängelholm. Mannen hade egen byggfirma.

Den 18 maj. En 21-årig maskinmekaniker arbetar i en hisskorg kopplad till en mobilkran i LKAB:s gruva i Malmberget under bygget av en ny huvudnivå cirka 1 000 meter under jord. Linan brister och hissen störtar cirka 100 meter rakt ner i hisschaktet. Anställd på J.U.C Värmeteknik.

Den 18 maj. 21-åringens far, en 52-årig man, är med i samma hiss. Anställd på J.U.C. Värmeteknik.

Den 24 maj. En 27-årig receptionist kläms under en lastväxlare. Hon var med under arbetet när reservdelarna på en lastbil skulle bytas, då hon behövde se om de var felbeställda. Lastväxlaren faller över henne och hon kläms ihjäl. Anställd av Hydraul Mekanik i Gävle.

Den 2 juni. En 41-årig anläggningsarbetare blir påbackad av en dumper med last när han felsöker marken med metalldetektor under anläggningsarbete i en park i Avesta. Mannen var anställd av TF Grävteknik i Hedemora.

Den 3 juni. En 64-årig maskinoperatör kläms till döds i en formpress, då han troligtvis försökt lösgöra en plastskiva som stoppat upp arbetet. Anställd hos PR-Plast i Östersund.

Den 4 juni. 28-årig eltekniker och banarbetare blir påkörd på Tomteboda bangård i Solna, strax norr om Stockholm. Mannen var anställd av Baneservice A/S, en underentreprenör i projektet med Citybanan i Stockholm.

Den 4 juni. En 50-årig lastbilschaufför kläms ihjäl mellan två containrar. Mannen var anställd hos ­Persson & Båvensjö i Stockholm.

Den 14 juni. En 58-årig golfbanearbetare på Piteå Golfklubb avlider av inre skador samt hjärnskakning efter olycka med en åkgräsklippare. Mannen hittades under maskinen i ett dike.

Den 24 juni. En 63-årig maskinförare backar hjullastaren över en bergkant. Anställd av E. Almgren Åkeri & Grus i Klintehamn på Gotland.

Den 9 juli. En 44-årig plåtslagare faller från en byggnadsställning under ett takarbete i Gustafs mellan Borlänge och Säter. Mannen avlider i november i sviterna av skadorna. Anställd av Forssa Bygg & Montage i Borlänge.

Den 14 juli. En 61-årig lastmaskinförare träffas av ett järnföremål i samband med brytning för bäddgjutning. Anställd av Foria i Södertälje.

Den 8 augusti. En 48-årig byggnadsarbetare faller från en byggställning på cirka tio meter under ett fasadarbete i Lund. En planka i ställningen knäcks och mannen faller ner till nästa avsats och studsar ut mot skyddsräcket. Nedre delen av räcket är gjort i trä som knäcks och mannen faller till marken. Anställd av D&A Riv och Hål.

Den 12 augusti. En estländsk lastbilschaufför som levererat möbler till ett lager i Karlskrona måste justera boggin (anordningen under lastbilen) som hängt sig. När han kryper in under bilen faller hjulparet ner över mannen. Han körde för ett estländskt företag, okänd ålder.

Den 17 augusti. En 48-årig skogsbrukare kläms ihjäl av en rullande gran. Mannen var anställd av Urban Brodin Entreprenad i Frödinge, Vimmerby.

Den 17 augusti. En 60-årig lastbilschaufför kläms ihjäl mellan bil och trailer. Mannen var anställd av Kent Ohlsson Transport i Skövde.

Den 18 augusti. En 46-årig reparatör får ett fallande flak från en dumper över sig och avlider. Mannen var anställd hos Pon Equipment, Göteborg.

Den 21 augusti. En skånsk 68-årig pilot störtar i Norge. Mannen var anställd av Biltema för uppvisningar med deras veteranplan
i både Norge och Sverige.

Den 24 augusti. En 59-årig elektriker avlider efter en olycka inne i ställverket på smältverket Vargön Alloys utanför Vänersborg.

Den 26 augusti. En 32-årig manlig skogsmaskinförare avlider av skador mot huvudet i en olycka med en fliskross. Anställd av Bröderna Davidson Flis & Skog i Vara.

Den 27 augusti. En 46-årig polsk lastbilschaufför kör in i ett betongfundament på E4:an utanför Södertälje. Lastbilen välter och glider över i motsatt körbana där han krockar med annan lastbil. Egenföretagare, kör vid tillfället för ett skånskt företag.

Den 6 september. En 38-årig skogsarbetare träffas i ryggen av ett spjälkat träd och avlider senare av skadorna. Anställd av JD Skogskonsult i Karlsborg.

Den 11 september. En 24-årig djurskötare blir ihjälstångad av en tjur. Mannen var anställd hos Robert Johansson i Högsby.

Den 11 september. En 48-årig polsk lantarbetare kläms ihjäl mellan lyftarm och hytt på en hjullastare. Mannen var anställd på Pilsåkers Lantbruk i Lund.

Den 22 september. En 48-årig vägmarkerare blir påbackad när han hamnar mellan två arbetsfordon. Mannen var anställd av Cleanosol i Örnsköldsvik.

Den 29 september. En slovakisk 29-årig byggnadsarbetare faller med huvudet före cirka sex meter då han trampar igenom ett eternittak i Frillesås. Han höll på med reparation för ett svenskt företag. Mannen var egenföretagare.

Den 30 september. En 58-årig miljöarbetare avlider i ett sanerings­arbete efter en förorening där en lastbil med släp välter. Mannen var anställd av Sita, Gävle.

Den 1 oktober. En 19-årig lastbilschaufför kläms ihjäl under ett lastbilsflak. Mannen var anställd hos Pärlesten åkeri i Norrtälje.

Den 9 oktober. En 56-årig polis från Kalmar­polisen krockar med en älg vid utryckning. Mannen avlider.

Den 16 oktober. En 22- årig soldat från svenska utlandsstyrkan kör på en mina i Afghanistan.

Den 29 oktober. En 36-årig maskinförare som arbetar i en rälsbunden bobcat ska lyfta en sju meter lång rälsbit, men den hamnar i svängning och tränger in i förarhytten. Anställd av Hörbys JM Entreprenad.

Den 15 november. En 36-årig elektriker kläms mellan ett tak och en skylift. Anställd på Dynamite Industrial Services, Södertälje.

Den 25 november. En 25-årig sopkärlstvättare kläms ihjäl på en lastbil. Mannen var anställd av Klottrets fiende no 1.

Den 29 december. En 47-årig lantbrukare stångas ihjäl av en tjur i Sollefteå. Mannen var egenföretagare.

Den 31 december. En 52-årig lagerarbetare och utkörare blir påkörd av ett tåg när han är på väg att köra ut reklam. Anställd av Marketing i Norrköping.

Källor: AV, lokaltidningar, fackpress