Författaren och SvD-reportern Christina Wahldén skriver ”bedrövliga böcker”, som hon säger själv när hon håller seminarium på bokmässans andra dag. Ungdomsböcker om hedersmord, våldtäkter, självmord, tvångsäktenskap och hon arbetar på en bok om könsstympning. Hon berättar att när hon föreläste i en skola sa en kurdisk kille: ”Du vet ingenting, du är ju bara en svensk tant!”

Christina Wahldén tänkte att han hade rätt och funderade på vem som får skriva om vad. Men hon kom fram till att hon ändå har en frihet när hon skriver eftersom hon inte själv lever eller har levt i ett sådant sammanhang och under ett sådant förtryck. Hon blir inte hotad eller utsatt för påtryckningar.

Kanske finns det ett eget värde i att människor utifrån också kan berätta och bemödar sig med att göra det.

Victor Estby