Egyptiska författaren Nawal El Saadawi intar scenen sist på Botkyrkas internationella bokmässas första dag. De omkring 300 platserna på läktaren i Hallunda Folkets hus stora sal Brage är förstås upptagna. Många sitter i läktartrapporna.
Moderatorn Mustafa Can frågar Nawal El Saadawi om hon förutsett revolutionen i Egypten.

– Jag var tio år när jag drömde om revolutionen. Idag är jag åttio. Så revolutionen kom sjuttio år för sent! säger hon och drar ner skratt och applåder.

Det enda som stoppat hennes kreativitet är rädslan. Hon hade svårt att skriva i början av alla år hon stod på regimens dödslista. Men nu har hon med sig en air av leende samhällsomstörtning, det är som om hon kom direkt från Tahrirtorget, där hon bodde under revolutionen, eftersom hon inte kunde stanna hemma.

Ilskan driver henne, säger hon. – Jag har alltid varit arg, över orättvisor mot fattiga och kvinnor. Men det finns orättvisor över allt jämt. Ni ser mig och jag ser inte er, det kan jag tycka är orättvist, säger hon och skuggar med handen och spejar mot oss i publiken.

Till slut lyckas ljusteknikern förstå att han ska dämpa ljuset på scenen och låta läktaren bada i ljus. Och vi i publiken accepterar utan gnäll att fortsätta se samtalet med denna revolutionär i lätt dunkel.

Victor Estby