Drygt hälften av dem som är med i LO-opinion tycker att den socialdemokratiska politiken har blivit tydligare efter kongressen.

Bara en tredjedel tycker att Socialdemokraterna hade en tydlig politik före kongressen. Det går att utläsa en sorts Juholt-effekt ur siffrorna.

– Det verkar som vi har fått en partiledare med stark karisma som kan tala en tydlig politik som man lyssnar på, tycker Therése Nilsson, bryggeriarbetare på Krönleins bryggeri i Halmstad och aktiv i Livs.

– Äntligen en partiledare som pratar solidaritet. Det har inte pratats solidaritet på säkert minst 20 år, anser Mikael Delerholm, vice ordförande i Handelsklubben på Ikeas varuhus i Kungens kurva utanför Stockholm.

Patrik Ljungren, ordförande i Transports avdelning 5 i Göteborg, är inte lika imponerad. Han tycker att mycket återstår att göra. Arbetsrätten behöver skärpas så att svenska kollektivavtal gäller i Sverige och så att anställningstryggheten blir större. Han slutsats är att Socialdemokraterna ska stärka arbetsrätten och arbeta för en ekonomisk demokratisering.

– Så länge Socialdemokraterna fortsätter att flirta med en minoritet av befolkningen som kan kallas medelklass, kommer det inte att finnas incitament för löntagare att rösta på partiet, hävdar han.