– Över hela Vitryssland finns människor som inte kan få jobb av politiska skäl. De som haft samröre med oppositionen bildar en egen kast, säger den vitryske fackföreningsledaren Aleksandr Buchvostov.

– Det är en modern häxjakt. Om det upptäcks att en arbetare har deltagit i en demonstration eller haft kontakt med en fri fackförening kallas han genast in till chefen, säger Alexandr Buchvostov .

På varje arbetsplats finns en ”handledare” från KGB, som spårar dem som visat missnöje. Handledaren tar inte bara itu med vanliga anställda, utan också med cheferna på företagen, vars anställningskontrakt tecknas direkt med departementen under den vitryska regeringen.

– Om chefen inte rensar ut ogräset, så blir han själv av med jobbet, säger Alexandr Buchvostov . Många företagsledare sitter i fängelse.

Genom ett dekret av president Lukasjenko är numera alla anställningar i Vitryssland tidsbegränsade till högst ett år.

– Det är ett effektivt instrument för politisk kontroll, säger Anna Kanius, vice ordförande för det vitryska socialdemokratiska partiet Gramada.

– Chefernas omdöme om dig avgör om din anställning ska förlängas ett år till. Och det omdömet har ingenting med din arbetsprestation att göra. Hur bra du än skött jobbet får du inte förlängt om du ertappats med ”något politiskt”.

Anna Kanius, som är lärare i biologi, kan själv tjäna som exempel. De tre första åren efter sin lärarexamen arbetade hon som lärare. Sedan engagerade hon sig för en av de oberoende kandidater som hade modet att ställa upp mot Lukasjenko i presidentvalet i december 2010.

– Min anställning förlängdes inte, och jag kommer aldrig att kunna arbeta som lärare igen. Ingen skola skulle anställa mig.

Presidentvalet förra året blev en vändpunkt för den vitryska oppositionen, berättar Anna Kanius och Alexandr Buchvostov , som besökte Stockholm i samband med den socialdemokratiska partikongressen den gångna helgen. Förutom ett oberoende metallarbetarfack med ungefär 1 000 medlemmar leder Buchvostov  också oppositionspartiet BPT (Vitryska löntagares parti).

– Före valet tilltog splittringen inom oppositionen, säger Alexandr Buchvostov . Vi kunde inte enas om en gemensam kandidat. Hela tio personer ställde upp.

Samtliga tio greps i samband med valet den 19 december, då polisen gick mycket hårt fram mot de tusentals demonstranter (Alexandr Buchvostov  säger 50 000) som samlades på ett torg i Minsk.

– Tre av presidentkandidaterna – Nekljaev, Sannikov och Statkevitj – är fortfarande i fångenskap och kommer troligen att dömas till fängelse, säger Anna Kanius. Det krav som oppositionen samlats kring är att de politiska fångarna ska friges.

Alexandr Buchvostov och Anna Kanius berättar om trycket mot oppositionen som någonting vardagligt. Båda har gripits och fängslats flera gånger. Så länge Alexandr Lukasjenko styr Vitryssland får de räkna med att vara paria.

– Vi är stämplade som ”folkets fiender”, säger Alexandr Lukasjenko.

Begreppet ”folkets fiende” var det värsta brännmärke en människa kunde få i det forna Sovjetunionen och medförde, förutom ett hårt straff, att ens barn och andra släktingar stöttes ut ur samhället.

Medan begreppet försvunnit i de övriga före detta sovjetrepublikerna lever det kvar i Vitryssland – det enda land där också säkerhetstjänsten KGB behållit sitt gamla namn.