Det ska bli lättare för asylsökande att byta spår och bli arbetskraftsinvandrare, föreslår en parlamentarisk utredning.

– Vi oljar maskineriet. Det ska bli lite enklare att kvalificera sig som arbetskraftsinvandrare i framtiden, säger Peter Springfeldt, huvudsekreterare i den parlamentariska utredningen om Cirkulär migration som presenterades i går, torsdag.

Bland annat ska tiden med arbetstillstånd kunna förlängas och tiden för när permanent uppehållstillstånd återkallas förlängas till fem år för personer som lämnat Sverige.

Det mest kontroversiella förslaget handlar dock om det så kallade spårbytet. Regeringen införde tidigare en regel som gjorde det möjligt för asylsökande att arbeta i väntan på Migrationsverkets beslut.

I dag måste den asylsökande jobba i sex månader för att sedan kunna byta spår och ansöka om att få bli arbetskraftsinvandrare.

Den tiden vill utredningen nu förkorta till tre månader.

Socialdemokraterna har reserverat sig mot förslaget.

– Vi är skeptiska till det dubbla spåret. Vi tror att det kan urholka asylrätten och innebära att de friska och krya ökar sina chanser att komma till Sverige samtidigt som det blir svårare för dem som vill komma hit av flyktingskäl, säger socialdemokraten Maria Stenberg.

Hon har själv suttit med i den parlamentariska utredningen vars förslag hon betecknar som ”ganska tandlösa”.

Uppdraget har varit att ge en bred bild över hur människor från andra länder flyttar till Sverige, jobbar och sedan flyttar tillbaka.

Utgångspunkten har varit att den cirkulära migrationen är bra för den som flyttar och får jobb. Men också för landet migranten flyttar till som får tillskott av kompetens samt hemlandet som senare får arbetskraft som lärt sig saker utomlands.

Men något mandat att komma med skarpa förslag om avigsidor, som utnyttjade bärplockare eller socialdumping, har inte utredningen haft.

– Det är trist att vi inte har kunnat utvärdera vilka konsekvenser lagstiftningen om arbetskraftinvandring haft men det har inte varit den här utredningens uppdrag, säger Maria Stenberg.

LO-ekonomen Monika Arvidsson tycker också att utredningen missar chansen att komma med förslag om åtgärder mot att utländska arbetare far illa på den svenska arbetsmarknaden.

– Den kan faktiskt vara så att oschysta förhållanden förhindrar migration, säger hon. Bärplockarna kommer till Sverige en gång, men inte två, eftersom de minns hur illa behandlade de blev. Men några skarpa förslag för att förhindra det kom inte.

Fakta

Längre tid på sig att vistas i annat land med tillstånd

• Kortare tid för spårbyte. Det ska räcka med att ha jobbat tre månader, istället för dagens sex, för att asylsökande ska kunna byta spår och ansöka om att bli arbetskraftinvandrare.

• Förlänga tiden till fem år innan staten återkallar det permanenta uppehållstillståndet för personer som flyttat från Sverige.

• Lättare att återvinna medborgarskapet för dem som frånsagt sig sitt medborgarskap.

• Tidsbegränsade arbetstillstånd ska kunna ges längre än fyra år i vissa fall.

• I dag gäller att den som jobbat i fyra år under en femårsperiod kan ansöka om permanent uppehållstillstånd. I framtiden ska det räcka att jobba fyra år under åtta år.

• Vidare utredning av möjligheten att ta med sig a-kassan för att söka jobb i tre månader till länder utanför EU.

Källa: Kommittén för cirkulär migration och utveckling