– Jag har fått ett väldigt starkt mandat. Om jag misslyckas beror det bara på mina egna tillkortakommanden, säger nyvalde S-ledaren Håkan Juholt.

Frågor om hur han vill använda det starka mandatet undvek Håkan Juholt skickligt vid sitt första, korta möte med massmedia direkt efter att han blivit vald. I det tal han ska hålla i morgon, lördag, ska han peka ut ”färdriktningen”.

– Sedan ska vi jobba månad ut och månad in för att hitta verktygen, sa Håkan Juholt, som på så sätt markerade att mycket arbete återstår för att utforma partiets politik. I vilka former det arbetet ska bedrivas preciserar han inte, men rådslag i hela partiet, som inledde Mona Sahlins tid som partiordförande, är i alla fall inte aktuella ”i närtid”.

Ombedd att beskriva sig själv försökte Håkan Juholt först komma undan, då varje försök att karaktärisera sig själv på stående fot blir plattityder. Sedan gav han med sig.

– Jag är lång, kring 194 centimeter. Rund, lite halt sedan barndomen. Gott humör. Envis. Kan vara långsint.

Bestämd blev Håkan Juholt framför allt när han fick frågor om hur den nya S-ledningen har tagit form. Han förnekade att han skulle ha styrt vilka personer som ska in respektive ut ur partiets innersta cirkel – och ligger inte bakom petningen av Thomas Östros ur det verkställande utskottet, det gör valberedningen ensam.

– Jag tror inte på idén att ledare handplockar sin omgivning, säger Juholt, som inte vill omge sig med idel ja-sägare.

Och hur känns det att just ha blivit partiordförande?

– Ansvarsfullt. Lustfyllt. Spännande. Utmanande. Kittlande. För jag är övertygad om att folk förväntar sig mycket mer av Socialdemokraterna än vi levererar i dag. Det ska jag försöka åstadkomma.