Foto: Pontus Lundahl

– Du anar inte vad som väntar dig, sa Mona Sahlin till efterträdaren Håkan Juholt när hon öppnade Socialdemokraternas extrakongress. Det kommer att bli fruktansvärt jobbigt – och värt varenda minut.

Mona Sahlin lämnar över ett parti som har förlorat två val, parkerat under 30 procent i opinionsmätningarna och nätt och jämt klarat sig igenom den uppslitande processen att hitta en ny ordförande.

Därför var det naturligt att den avgående ledaren undvek de känsliga politiska vägvalen, och koncentrerade sig på partiets grundläggande värden.

– Vi må vara försvagade, men vi är inte svaga. Vi har ingen identitetskris. Jämlikhet är grunden för Socialdemokraterna. Att skapa frihet för en längre resa än den ryggsäcken hemifrån packats för.

– Och de värderingarna är fast förankrade hos svenska folket, det visar undersökningar sedan årtionden. För att kunna vinna val har Moderaterna varit tvungna att anpassa sig till det, och använda vårt språk.

Som i så många andra tal tog Mona Sahlin avstamp i dramatiska händelser i omvärlden: jordbävningen och kärnkraftsolyckan i Japan, och den blodiga kampen för demokrati i Nordafrika. Om någonting i talet överraskade, så var det hennes skarpa varning för kärnkraftens risker.

– Som följd av industriländernas ökade konsumtion, men också klimatkrisen, har kärnkraften blivit en frestande smitväg. Jag varnar för den!

– Sverige kan göras modernt med hållbara energilösningar. Det medför utveckling och nya jobb.’

Den avgående partiledaren lade så stor tyngd hon kunde bakom en vädjan till partikamraterna:

– Låt vårt framtida gröna folkhem vara fullt av energi, men utan olja och kärnkraft.

Om Sverige får frågan ska vi ”självklart” vara med och skydda den libyska befolkningen, så som FN beslutat, sa Mona Sahlin, som kritiserade regeringen för dess låga profil i frågan.

– Det måste bli ett slut på mumlandet och duckandet från både EU och UD.

Mona Sahlin vill att Sverige blir det första landet i EU som erkänner ett fritt Palestina, ”det är vårt förbaskade ansvar”. På liknande sätt har Socialdemokraterna ett särskilt ansvar ”här hemma”, nämligen att hålla rent mot rasism och diskriminering. I nio av tio omröstningar i riksdagen sedan valet har regeringen litat till Sverigedemokraternas stöd, påminde Sahlin.

– Jag skäms för vad det gör med Sverigebilden.

I Mona Sahlins sista partiledardebatt i riksdagen utsåg SD-ledaren Jimmy Åkesson henne till sin huvudmotståndare, ”ett rött skynke”.

– Jag ska stolt bära det skynket som en mantel, lovade hon, och uppmanade partikamraterna att ikläda sig samma plagg.

Med ett stänk av tårar i rösten tackade Sahlin för åren som partiledare, och för sina 40 år i SSU och partiet. Hon vände sig till efterträdaren Håkan Juholt med något som liknade en varning:

– Förväntningarna på dig är stora. Du anar inte vad som väntar. Men det är det mest inspirerande uppdrag en socialdemokrat kan ha.