Två förskolor i Stockholm är först ut att bli hbt-certifierade av RFSL. Men att utbilda personal i alla människors lika värde väcker också hat. När en kvällstidning gjorde ett reportage om ena förskolans genusinriktning blev personalen hotad.

Under cirka ett halvår har samtliga 39 anställda på de kommunala förskolorna Egalia och Nicolaigården, som tillsammans har cirka 140 barn, i Stockholm utbildats i bemötande. I onsdags kväll kunde de fira att de blivit de första förskolorna i Sverige att hbt-certifieras.

– I grunden handlar det om demokrati. Att alla barn, föräldrar och anställda bemöts med respekt. Alla ska känna sig välkomna, vi ska inte förutbestämma hur folk är.

Det säger Lotta Rajalin som är chef för de båda förskolorna. Hon säger att all personal har varit väldigt engagerad, men att det är viktigt att initiativet kommer från ledningshåll. Personalen hade olika förutsättningar, nu är alla på samma nivå.

– Det handlar om synliggöra sig själv och sina förutfattade meningar och gamla hjärnspår, Det är kompetensutbildning för att bli riktigt skickliga på bemötande, säger hon.

För cirka ett år sedan gjorde Aftonbladet ett reportage från förskolan Egalia som redan arbetar utifrån en genuspedagogik. Texten hade rubriken Förskola – utan pojkar och flickor, och handlade om att barnen snarare behandlades som kompisar än flickor respektiva pojkar. Texten generade över 1 500 kommentarer. De flesta arga. Dessutom kränkande och hotfulla kommentarer på högerextrema sajter. Dessutom lämnade någon ett paket utanför förskolan med en två nakna dockor, en flicka och en pojke och uppmaningen att personalen borde lära sig se skillnad.

På frågan om Lotta Rajalin och hennes personal känner sig oroliga nu svarar hon.

– Inte direkt oro, vi blev mer förvånade att det kan väcka så ont blod. Det handlar om demokrati och respekt, och jag tycker det är väldigt svårt att förstå att det väcker så mycket aggressioner.

Förskolan har polisanmält hoten, som är under utredning.

Sedan 2008 ger RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, hbt-certifiering till arbetsplatser, som innebär synliggörande av att en verksamhet arbetar strategiskt i syfte att erbjuda en god arbetsmiljö för anställda och ett respektfullt bemötande utifrån ett hbt-perspektiv.

Läs om hur vården i Värmland hbt-certifieras.