Ledamöterna i finansutskottet röstade tidigare i dag ner europakten. Det betyder att facken fått stöd för sin kritik mot EU-förslaget. Men det fanns ingen majoritet mot lagstiftningspaktetet, som handlar om kontroll över lönebildningen.

– Det är mycket glädjande att pakten för euron stoppats. Den är oacceptabel för att den bland annat innebär ett direkt ingrepp i lönebildning och en översyn av välfärdssystemen. Dessutom kan den medföra lägre a-kassa och mer privatiseringar, säger Jonas Sjöstedt, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Det var de rödgröna och Sverigedemokraterna som i finansutskottet sa nej till pakten. Finansutskottets moderata ordförande Anna Kinberg Batra säger till TT att Sverige inte kan hoppa på pakten nu, men hon utesluter inte att Sverige kommer med senare.

EU har också kommit med ett lagstiftningspaket för ekonomisk styrning. I stor utsträckning handlar det om lagregler som tar upp samma sak som europakten, men det finns inte samma motstånd i riksdagen. Det är bara Vänsterpartiet som ställt sig på fackens sida och säger nej till lagstiftningspaketet.

– Det är mycket bekymmersamt att det bara är vi i Vänsterpartiet som säger klart nej till lagstiftningspaketet, säger Jonas Sjöstedt.

Både europakten och lagstiftningspaketet kommer att behandlas i EU-nämnden imorgon.

– Jag förväntar mig att S och MP imorgon i EU-nämnden ansluter sig till Vänsterpartiets nej till EU:s lagstiftningspaket, säger Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO.

Erik Larsson