Att byta yrke behöver inte vara särskilt svårt, Men ofta måste du vara beredd att plugga, i alla fall någon kortare kurs.

– Det är klart att det går att få jobb helt utan utbildning, men det är svårt och kräver ofta egna kontakter, säger Marika Magnusson, studievägledare på vägledningscentrum i Malmö.

Hon och hennes kollegor tar varje vecka emot drygt 1 500 personer som vill byta yrke eller börja plugga. De som redan har gymnasiekompetens kan välja högskola eller yrkeshögskola. För andra är folkhögskolor och komvux en möjlighet, och många vill gå de praktiska kurserna som komvux ger i form av yrkesvux.

– Korta utbildningar inom ekonomi, såsom ekonomiassistent, är populärt och omvårdnad efterfrågas alltid, liksom olika byggutbildningar.

Arbetslösa kan ibland få utbildningar betalda av arbetsförmedlingen och få aktivitetsstöd under studietiden. För andra är det oftast studiebidrag och studielån från CSN som gäller, och det sätter käppar i hjulet för många som vill byta jobb.

– Det är svårt att ta steget om man vant sig vid att ha lön. Många tvekar också inför att ta lån från CSN. De kan vara helt klara med vad de vill bli och hur de ska nå dit, men så faller allt på ekonomin, säger Marika Magnusson.

I många kommuner finns alternativet att studera på kvällstid och på deltid. Monica Sandin, som är rektor för en del av vuxenutbildningen i Gävle, säger att det eller distansstudier kan vara bra lösningar för dem som jobbar samtidigt.

– Kom bara ihåg att studierna tar tid, och att de tar ännu längre tid om de sker på deltid, säger hon.

Men det krävs inte alltid flera års studier för att få ny kompetens. Utbildningar på yrkeshögskolan varar allt ifrån ett halvår till flera år, medan yrkesvux har många kortare kurser. En utbildning till truckförare går på fyra veckor i Gävle, och en bussförarutbildning tar runt tolv veckor på flera håll i landet.

– Visst är det många som vill att det ska gå snabbt, men det är viktigt att välja ett yrke som man vill ha, och att man funderar över om det finns jobb inom yrket där man bor, säger Monica Sandin.

Det allra viktigaste är ändå att våga ta steget, enligt Marika Magnusson. Vill man studera så kostar det, troligen både tid och pengar, men vinsterna kan bli enorma, säger hon.

– Det gäller att se förbi hindren. Vill man utvecklas och satsa på något nytt, så är det att investera i sig själv.

Fakta

Gör så här om du vill byta yrke
1. Fundera på vad du vill jobba med, och vad som är möjligt där du bor om du inte vill flytta. Prata med folk i de yrken du är intresserad av, eller facket, för att få veta mer.
2. Ta reda på vilka utbildningar som finns. Kommunens studievägledare kan ge tips och råd, och prata med arbetsförmedlingen om du är arbetslös.
3. Planera och räkna ut hur ekonomin ska gå ihop. Kontakta CSN för information om studiestöd.
4. Sök in på utbildningarna du är intresserad av (i rätt tid förstås) och skicka med alla betyg och intyg som krävs.
5. Informera din arbetsgivare, om du har någon, och begär tjänstledigt. Du har alltid rätt att få tjänstledigt för studier.
6. Ge inte upp om du inte kommer in på utbildningen på första försöket. Det går oftast fler tåg.