Foto: Eigil Söderin

Eliana Carvacho och Gyöngyver Meszaros (bilden), deltagare i fas 3, riktade kritik mot Jobbfabriken i ett reportage i tidningen Efterarbetet i Malmö. Drygt en vecka senare fick de sluta.

– De ville statuera exempel och visa hur det går om någon öppnar munnen, säger Gyöngyver Meszaros.

Ivan Daza, vd på Blatteförmedlingen som driver Jobbfabriken, skriver: ”Vi har hittills nöjt oss med att avbryta sysselsättningen för dessa damer”. I en bandad intervju säger han att de är avstängda.

Men sådana beslut kan bara tas av Arbetsförmedlingen, inte av Jobbfabriken.

Det var den 28 januari som de två kvinnorna berättade om tillvaron på Jobbfabriken. De kritiserade meningslösa aktiviteter, talade om förvaring snarare än hjälp till jobb och konstaterade att Jobbfabriken får 5 000 kronor per månad och deltagare.

Deltagarna i fas 3 på Jobbfabriken ska hitta på egna projekt. Eliana Carvacho ville guida turister i Malmö tillsammans med en annan deltagare under tre sommarmånader.

Eliana Carvacho berättar att handledaren ville att de skulle starta ett aktiebolag, där Jobbfabriken skulle äga en tredjedel. Villkoren skulle skrivas in i ett kontrakt som gav Jobbfabriken alla rättigheter till idén och företaget. Handledaren hade ett färdigt formulär med rubriken ”konsultavtal mellan Blatteförmedlingen AB och NN”.

– Ett slavkontrakt. De skulle ställa upp med en minibuss och ville ha 30 procent av intäkterna, berättar Eliana Carvacho.

Det här hände i oktober. I somras förbjöd Arbetsförmedlingen Jobbfabriken att skriva starta eget-avtal med deltagarna. Det är inte tillåtet enligt reglerna för fas 3.

Håkan Björkenfelt är chef för Jobbfabriken i region Skåne.

– Jag blev chef i december men jag har kontrollerat med min företrädare vad som hände i oktober. Kontraktet har inte använts, säger han.

Ivan Daza uppger att Blatteförmedlingen vid tre tillfällen erbjudit deltagare ”betydande investeringar” i deras nystartade företag.

– Men investeringarna har aldrig framställts som krav utan som medel i syfte att stimulera företag i sin linda för att få ut fler långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden. I somras kom Arbetsförmedlingen med tydligare direktiv. Sedan dess följer vi dem till punkt och pricka, skriver han i ett e-brev.

Fakta

I jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 placeras en arbetslös hos ett företag, en kommun eller en organisation Arbetsgivaren betalar inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar. I stället får arbetsgivaren225 kronor per person och anvisningsdag.
Blatteförmedlingen är ett företag som arbetar med rekrytering, ledarskap och sysselsättning – och har startat Jobbfabriken i Stockholm, Helsingborg, Norrköping, Göteborg och Malmö.