Två byggarbetare dog och tre skadades när en gjutform gav vika på ett brobygge. Snart tre år efter olyckan ska tingsrätten slå fast vem som har ansvaret.

I morgon inleds rättegången vid Ångemanlands tingsrätt i Härnösand. Fyra chefer vid tre företag åtalas för grovt arbetsmiljöbrott. De inblandade företagen skyller på varandra.

– Det är brister på alla håll. Man vill gärna lägga ansvaret på sina samarbetspartner. Men jag tycker inte ansvarsfrågan är otydlig, säger kammaråklagare Christer B Jarlås.

Olyckan skedde den 21 maj 2008 när en gjutform brast vid brobygget på Ådalsbanan norr om Härnösand. Fem arbetare föll närmare 20 meter när en temporär form till gjutningen brast. Skanska var huvudentreprenör och hade anlitat Örnsköldsviks takstolstillverkning för att tillverka formen som bron skulle gjutas i. De anlitade i sin tur Construction software center Europe som stod för ritingarna och beräkningar av hållfastheten.

De två företag som Skanska anlitat har haft brister i sin tillverkning. Skanska har brustit i kontrollen av det de har beställt, enligt åklagaren Christer B Jarlås. Han kräver Skanska på sex miljoner kronor i företagsbot.

De två övriga företagen krävs på tre miljoner kronor vardera.