De sex LO-förbunden Byggnads, Seko, Transport, Fastighets, Elektrikerna och Målarna kan spara 40 miljoner om året genom att rationalisera och bygga upp en gemensam administration.

Det räknar konsultföretaget Pricewaterhouse Coopers med. Konsultföretaget har utrett spareffekterna på uppdrag av de sex förbunden i 6F. 98 heltidstjänster inom personal, it, ekonomi och medlemsservice kan minskas med 34, enligt konsultrapporten.

– Det är ett underlag som konsulten har tagit fram. Det är jättesvårt att kommentera nu. Om några månader kanske vi vet hur många tjänster det kan röra sig om, säger Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko.

Framtiden för förbundens medlemstidningar ska också utredas. De sex tidningarna ska vara kvar, men med en åtminstone delvis gemensam redaktion. En del av materialet i tidningarna ska vara gemensamt.

Jonas Pettersson är inte beredd att kommentera om följden blir färre jobb på tidningarna. Det är för tidigt att säga än.

Förbunden i 6F har runt 375 000 medlemmar. De sex förbunden ska flytta in i ett gemensamt kontor i Stockholm. När det kan ske kan ingen svara på i dag. Det är ännu en orsak till att beskeden är svävande än så länge.

– Vi letar efter en gemensam adress. Om det drar ut på tiden kan det fördröja en del saker. En förutsättning för rationaliseringarna är att den gemensamma administrationen sitter på samma ställe, säger Sekos ordförande Janne Rudén.

När de sex LO-förbunden formaliserade sitt samarbete i 6 F 2009 var ett av målen att hitta samordningsvinster.

– Vi sade att medlemmarna ska få mer fack för pengarna. Det är vad det här syftar till. Vi frigör fasta kostnader för att i stället kunna lägga mer i den demokratiska verksamheten i varje förbund, förklarar Janne Rudén.

Däremot finns det ingen förslag om att de sex förbunden ska bli ett.

– Det är inte syftet. Och det finns inga sådana förslag. Det är sådant som måste växa fram i så fall, säger Janne Rudén.