Det finns ingen självklar efterträdare till Mona Sahlin. Men denna gång finns inget oeftergivligt krav på att det ska vara en kvinna.

Socialdemokraterna vill så snabbt som möjligt hitta en ny partiledare. Annars är risken att Sahlins avgång leder till ett nytt rosornas krig eller till en strid mellan vänster- och högerfalangen. Uppgiften för den nya valberedningen blir att finna ett samlande namn som klarar förtroendematchen om statsministerposten mot moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Många talar om behovet av att finna en person med både stark förankring i partiet och utan ansvar för partiets historiska valnederlag 2010. De för fram namn som Anders Sundström som, efter många år som statsråd på olika poster, lämnade politiken för att först bli bankman och sedan vd för Folksam.

Till den gruppen hör också Ulrica Messing som lämnade politiken för att satsa på kärleken och ny karriär i näringslivet. Hon har sagt att hon inte vill komma tillbaka men bjöds på en övertalningslunch tidigare i veckan.

En annan person som kan återkomma är förre finansministern Pär Nuder, som sparkades som ekonomisk-politisk talesperson av Sahlin. Många tror att han bara bidat sin tid för en revansch.

Om Margot Wallström skulle ge upp sitt motstånd och tacka ja, då ändras bilden.

Personerna närmast Sahlin anses chanslösa, som till exempel ekonomisk-politiske talespersonen Thomas Östros. Förre justitieministern Thomas Bodström hamnar i täten i olika opinionsmätningar. Han är dock inte lika populär bland partifolket och i första hand har det varit Sahlin som hållit honom om ryggen.

Riksdagens gruppledare Sven-Erik Österberg är däremot inte lika belastad. Enligt några av TT:s källor distanserade han sig från den inre cirkeln i valrörelsens slutspurt. Han var inte heller från början en Sahlin-man.

Den fackliga grenen, som känt sig undanskuffad under Sahlin, lyfter fram IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Däremot är LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin inte lika aktuell längre, efter AMF-skandalen. Södertäljes kommunalråd Anders Lago är ett annat möjligt val.

En del röster anser att det inte går att vara partiledare utan att sitta i riksdagen, att det är en arena som det inte går att klara sig utan.
Ur den kretsen kan till exempel Veronica Palm, ordförande i Stockholms arbetarekommun, och Mikael Damberg, ordförande i Stockholms län, plockas.