Mona Sahlins beslut möts av både förståelse och förvåning.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand anser att Sahlin orättvist får bära skulden för Socialdemokraternas misslyckande.

Wetterstrand säger att Mona Sahlin fattade ett väldigt modigt och helt nödvändigt beslut om att inleda samarbete med andra partier.

– Varken Mona eller någon annan hade kunnat fatta ett bättre beslut. Hon får ta skiten för att vi inte lyckades vinna, säger Wetterstrand.

Hon säger att Sahlin förde Socialdemokraterna från deras dröm om en enpartiregering till en insikt om att partiet behöver bygga allianser.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven tycker att Sahlin utsatts för en extrem press och att hon har behandlats orättvist.

– Det har varit rena kampanjer mot henne i medierna. Klart att alla med större uppdrag får vara beredda på kritik, men det här blev för mycket kampanj.

Han anser att det är viktigt att Sahlin blir kvar och leder processen fram till extrakongressen i slutet av mars.

– En av hennes stora styrkor har alltid varit att skapa delaktighet. Det behöver vi nu, säger Löfven.

Ungdomsförbundet SSU:s ordförande Jytte Guteland säger att Sahlin har varit en bra partiordförande, men under en mycket svår tid för partiet.

– Jag hade gärna sett att hon hade varit den som ledde förändringsarbetet för Socialdemokraterna framåt, men jag förstår samtidigt hennes beslut.

Enligt Guteland är det mycket viktigt att den kommande extrakongressen blir en förändringskongress och inte ”business as usual”.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, är förvånad över beskedet att Mona Sahlin inte fortsätter som partiledare. Han säger att det för tillfället råder ren cirkus inom partiet.

– Vi får se vad som händer. Men det här liknar ingenting som partiet varit med om förut, det har ju varit stabiliteten inom svensk politik. Det här är ett okänt territorium för det partiet, säger han.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund konstaterar efter avgångsbeskedet:

– Är det någon som tvivlar på att socialdemokratins dominans i svensk politik är bruten, så har väl den senaste veckan gett den bekräftelse som behövs.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger i en skriftlig kommentar: ”Mona Sahlin har i sin långa gärning betytt otroligt mycket för svensk politik. Hon är en skarp politiker och en mycket vass debattör.”