– Det var rätt att pröva. Men också rätt att nu ta en paus, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven efter beskedet att S, MP och V tonar ner det rödgröna samarbetet.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin talade i tisdags ömsom om en ”paus” i det rödgröna samarbetet, ömsom om att det ska gå på ”sparlåga”. Peter Eriksson, språkrör för Miljöpartiet, uttalade sig försiktigt kritiskt till samarbetet, medan Vänsterpartiets Lars Ohly sa att det återgår till en normal nivå efter en intensiv period inför valet.

– Det är rätt att ta en paus. Vårt parti, och säkert de två andra, behöver samla sig, göra en ordentlig analys och korrigera politiken, kommenterar Stefan Löfven, som sitter i Socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott.

Med lite perspektiv på det rödgröna samarbetet, som inleddes hösten 2008, tycker Stefan Löfven inte att Socialdemokraterna gjorde fel.

– Det vore omöjligt att gå in i valrörelsen utan att ha ett trovärdigt regeringsalternativ, nu när de fyra borgerliga partierna bevisligen håller ihop.

– Men visst har samarbetet skapat osäkerhet kring partiet. Det finns kritik bland våra medlemmar mot miljöpartiets syn på tillväxt och energipolitik. Den kan ha stört många.

Att det rödgröna samarbetet nu löses upp kan möjligen göra det lättare för facket att få inflytande över Socialdemokraternas politik – men Stefan Löfven är noga med att alla fackliga hjärtefrågor fanns med i såväl den rödgröna vårbudgeten som valmanifestet. Det betonar även LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist, som har ett särskilt ansvar för fackligpolitisk samverkan med Socialdemokraterna:

– Otroligt många frågor som vi har drivit fanns med. Det blev inte sämre än om Socialdemokraterna hade gått fram själva.

Stefan Löfven bedömer att det rödgröna samarbetet till viss del ligger bakom Socialdemokraternas dåliga valresultat. Sekos ordförande Janne Rudén ser det inte så:

– Jag tror inte man kan skylla valresultatet på det rödgröna samarbetet. Det är själva politiken som ska attrahera väljarna.

Socialdemokraterna har tillsatt en kriskommission för att granska valresultatet och förnya politiken. Men Stefan Löfven är redan klar över en sak:

– Det har saknats en helhetsbild. Väljarna har inte uppfattat någon strategi. Vi behöver en tydlig samhällsanalys: ”Det här är bristerna i samhället – och så här vill vi åtgärda dem.” Och då tänker jag inte minst på jobbfrågan.

– De rika klarar sig med mindre välfärd. Men vi måste ha folk i arbete, för att skapa de värden som krävs om vi ska ha ett gott samhälle för alla.