Schysta jobb är något som diskuteras, debatteras och som det demonstreras för runt om i världen i dag. ”World day for decent work” uppmärksammas i 86 länder.
– Decent work kan vi aldrig ta för givet. Det är något vi måste jobba för varje dag, hela tiden, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Det är tredje gången som världsfacket IFS, ordnar en världsdag för schyst arbete. Under årets dag vill organisationen särskilt uppmärksamma effekterna av den ekonomiska krisen som drabbat arbetstagare hårt. Runt 34 miljoner jobb har försvunnit och 64 miljoner människor har drabbats av extrem fattigdom på sedan krisen startade 2008.

Världsdagen uppmärksammas genom drygt 300 evenemang i 86 länder, varav LO är en av arrangörerna. Vid ett seminarium i morse diskuterades vad arbetsmarknadens parter kan göra för att jobben ska ha schysta villkor.

Byggnads ordförande Hans Tilly lyfte problemet med att utländsk arbetskraft kommer hit och arbetar till betydligt sämre villkor än sina svenska kollegor, och att facket ofta står maktlöst, eftersom företagen hävdar att de följer kollektivavtalen.

– Det är inte ett problem att skriva kollektivavtal och träffa överenskommelser med utländska företag. Problemet är att de inte följs. Om vi kontaktar de anställda för att höra vilka villkor de egentligen har, så skickas de omedelbart ut ur landet dagen efter, säger han.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tillade att den nya lavallagen gör det ännu svårare för facket att se till så att utländsk arbetskraft får schysta villkor.

– I vissa lägen kan vi inte ens kräva kollektivavtal, eftersom företagen visar upp något papper från sina hemländer som säger att de anställda har ungefär som samma villkor som vi har i Sverige, säger hon.

Svenska fackförbund och arbetsgivarorganisationer har också ett ansvar för att jobba för bättre villkor även för anställda i andra länder. Både Wanja Lundby-Wedin och Svensk Handels vd Dag Klackenberg lyfte vikten av att svenska företag ska se till att deras anställda och underleverantörer utomlands har schysta villkor och fackliga rättigheter. Och det handlar inte bara om anständighet och rättvisa utan också om krass ekonomi, enligt Dag Klackenberg.

– Det är egentligen inget ädelt arbete, utan en nödvändighet om man vill sälja. När det kommer avslöjanden om dåliga förhållanden hos leverantörer så flyr kunderna, säger han.