Foto: Claudio Bresciani

Annelie Karlsson (S) med bakgrund inom Handels fick en riksdagsplats. ”Jag har erfarenhet av de problem som ett kvinnodominerat LO-förbund lider av”, säger hon.

Antalet LO-medlemmar minskar i riksdagen. 42 LO-medlemmar sitter med i den socialdemokratiska riksdagsgruppen efter valet — sju färre än före valet. Vänsterpartiets riksdagsgrupp innehåller ytterligare fyra LO-medlemmar.

Byggnads har tappat hälften av ”sina” riksdagsmän. De var sex före valet. Nu är tre kvar.

– Det har stor betydelse för oss att det finns riksdagsmän som tar upp våra frågor. Vi är beroende av politiken. Sysselsättningen i byggbranschen bygger på politiska beslut, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.

Så sent som mellan 1998 och 2002 satt det tio byggnadsarbetare i riksdagen.

– Vi går kräftgång. Tyvärr är färre medlemmar politiskt engagerade i dag. Vi för en intern debatt om hur vi ska få fler byggnadsarbetare att engagera sig i politiken, berättar han.

15 socialdemokratiska ledamöter ur LO-leden lämnar riksdagen. Bara åtta nya LO-människor kommer in i stället.
Annelie Karlsson från Kristianstad är en av dem.

– Det är klart att det spelar roll vad man har för bakgrund. Vi som kommer från facket har erfarenhet av arbetsmarknadspolitiken i praktiken. Jag har träffat väldigt många som har drabbats av den förda politiken och blivit utförsäkrade från a-kassan och sjukförsäkringen, säger hon och tillägger:

– Jag har träffat alla de där som inte finns enligt regeringen.

Annelie Karlsson lämnar ett jobb som ombudsman på Handels efter 15 år. Dessförinnan jobbade hon på Kapp-Ahl. Det blev 15 år där också, om man räknar några år i skolan när hon hoppade in och jobbade extra.

– Jag har erfarenhet av de problem som ett kvinnodominerat LO-förbund lider av, konstaterar hon.

Arbetsmarknadsutskottet, socialförsäkringsutskottet och socialutskottet står högst på hennes önskelista. Det återstår att se om hon får som hon vill.

– Jag kanske ska lära något i stället i något annat utskott. Det här är frågor som jag redan kan mycket om.

Kommunal är störst även i riksdagen med 16 medlemmar – 15 socialdemokrater och en vänsterpartist. IF Metall är näst störst med åtta medlemmar.

Fem av 14 LO-förbund har inga medlemmar i riksdagen: Transport, Fastighets, Elektrikerna, Målarna och Musikerna.

Siffrorna är preliminära och bygger på en sammanställning som Socialdemokraternas fackliga studiegrupp respektive Vänsterpartiet har gjort för LO-Tidningens räkning.