För ett år sedan vann fyra anställda över Försäkringskassan i tingsrätten. De hade inte fått sjukpenning när de var sjukskrivna som gravida. Könsdiskriminering ansåg DO.

Försäkringskassan överklagade domen. I dag har Svea hovrätt gjort samma bedömning som tingsrätten. Myndigheten har diskriminerat och ska betala skadestånd.

Tingsrätten slog fast ett skadestånd på 50 000 kronor till var och en av dem. Det sänkte hovrätten i dag till 15 000 kronor.

Diskrimineringsombudsmannen (DO), som drivit ärendet om könsdiskriminering, jämförde kvinnornas situation med behandlingen av en icke-gravid person, en man, som ansökt om sjukpenning för liknande symptom. Och att han då skulle ha beviljats sjukpenning.

Försäkringskassan ansåg att man inte kunde göra en sådan jämförelse. Hovrätten slår däremot fast DO:s bedömning som relevant. Och anser att myndigheten utsatt kvinnorna för direkt diskriminering.

De fyra kvinnorna arbetade som förskolelärare, busschaufför, sjuksköterska och arbetsmiljöinspektör. Under deras olika graviditeter drabbades de av bland annat foglossning, ryggont, sömnproblem och smärtsamma sammandragningar. Men nekades alltså sjukpenning.

Avslagen motiverades med att besvären var en naturlig del av processen.

– Försäkringskassans hantering innebär att smärta till följd av graviditet inte ger sjukpenning. Det bygger på ett resonemang från 40-talet om att graviditet är en naturlig del av livsprocessen och alltså ingen sjukdom. Effekten blir att kvinnor ställs utan försörjning när de inte kan jobba, sa diskrimineringsombudsmannen Katri Linna i en kommentar inför dagens domslut.

Ytterligare 14 kvinnor har anmält Försäkringskassan för liknande fall till DO, och väntar på avgörande. Under 2009 fick DO in 31 anmälningar om könsdiskriminering i samband med graviditet.