Foto: Conny Sillén

Mitt i byn. Valets segerherre Roland Halvarsson (V) står utanför Folkets hus i Degerfors. V-segern innebär att Folkets hus blir kvar och att kommunen höjer det årliga bidraget till en miljon, men det återstår att se om det betyder att det blir fart på verksamheten.


Vänsterpartiet i Degerfors är 2010 års största valvinnare med 21,5 procent plus jämfört med förra valet. Årets 49,8 procent av rösterna betyder egen majoritet i kommunen.

Bevara Folkets hus, rädda alla skolor och satsa på uppvärmt konstgräs på Stora Valla, är valbudskap som skickar ut S i kylan.

– Populära förslag, men inte populistiska. Vi fiskar inte i grumligt vatten, betonar Roland Halvarsson, förstanamn på V-listan.

– Ett misslyckande, men jag gläds åt att vi fick 53 procent i riksdagsvalet. Och det är bra att Vänsterpartiet får egen majoritet. Nu får de själva ta ansvar för sin retorik, säger Bjarne Rasmussen (S), andranamn på valsedeln och avgående ordförande i socialnämnden.

David Sundström fyllde 18 år i april och röstade för första gången i söndags. MP i riksdagsvalet, S i landstingsvalet och V i kommunvalet. Vänstersegern i kommunvalet betyder att hans skola, Letälvsgymnasiet, inte flyttas till Folkets hus.

– Det hade blivit för dyrt. Sossarna i Degerfors slösar, anser han.

Tobias Solberg är lärare på fotbollsprogrammet och undervisar i idrott, hälsa och matte. Han gör sin tolfte säsong i A-laget och är lagkapten i Degerfors IF – ”en ära”. Han röstade på V kommunalt och på S till riksdagen.

– Konstgräset avgjorde, annars hade jag gärna sett en flytt av skolan till nyrenoverade, fräscha lokaler i Folkets hus.

Socialdemokraterna ville lägga ner en grundskola, slå ihop två andra och flytta gymnasiet till Folkets hus. Roland Halvarsson stod på torget utanför Folkets hus i tre veckor fram till valet och argumenterade emot.

Han hade på känn att det skulle gå bra, men valresultatet överträffade alla förväntningar. Både Lars Ohly och Stig Henriksson i Fagersta, till i söndags Sveriges enda vänsterpartist med egen majoritet i fullmäktige, har gratulerat.

– Otroligt. Det gick så bra att det bli svårt att få ihop folk till alla uppdrag, men vi har tid på oss till nyår. Då tar vi över, säger Roland Halvarsson.

Vänsterpartiet tog 55 procent av rösterna i det mest borgerliga hörnet av röda Degerfors på vallöftet att skolan i området får vara kvar. Folkets hus är en valvinnare i hela kommunen.

Tidigare i år räddade kommunen Folkets hus undan konkurs. Socialdemokraterna ville renovera och ha skola på dagarna och Folkets hus på kvällarna. Vänsterpartiet renoverar inte, flyttar inte på skolan och mer än fördubblar det årliga bidraget till en miljon.

Roland Halvarssons vision är ett allaktivitetshus och ett ungdomens hus med musik, teater och film.

– Men sånt kostar pengar, säger han och citerar Marx: ”Ekonomin avgör allt”.

Drygt 9 000 bor i Degerfors. Befolkningen minskade med 130 personer i fjol. Det betyder drygt fem miljoner mindre i statsbidrag. Samtidigt har kostnaderna för socialbidrag nästan fördubblats till elva miljoner på fyra år. Äldreomsorgen går med underskott. Och så vidare.

Förra året föddes 65 barn i Degerfors. Det finns sex grundskolor i kommunen. Antalet elever på gymnasiet har halverats på tio år.

Bjarne Rasmussen är nyfiken på hur Vänsterpartiet ska få ekonomin att gå ihop utan att lägga ner skolor eller höja skatten.

Järnverket, den största arbetsplatsen, har minskat personalstyrkan från 2 600 till 500 på 40 år. Bjarne Rasmussen är också klubbordförande i IF Metall och har redan förhandlat fram ett avtal om varierad arbetstid, en lokal och ”mycket bättre” variant av det gamla krisavtalet, för att slippa uppsägningar vid nästa konjunktursvacka.

– Vi måste öka befolkningen – men hur? Det är en mil till Karlskoga. Vi har 45 öre högre skatt och nu kan servicen bli sämre, säger han.

Vad maktskiftet kan innebära för Kommunals medlemmar i Degerfors återstår att se, men Roland Halvarsson har ett klart besked inför nästa löneförhandling:

– Inga individuella löner. Vi vill ha lika lön för lika arbete. Men det finns ett avtal, så vi får se vad Kommunal säger.

Valet i Degerfors, procent

Parti Kommun Riksdag
V 49,8 11,0
S 27,6 53,5
M 6,7 13,6
C 5,5 3,8
MP 3,4 4,9
KD 2,9 4,3
FP 2,2 3,1
SD 1,7 5,2

_________________________________________________________