Foto: Jonas Ekströmer

Kommunals ordförande Annelie Nordström klappar Mona Sahlin på axeln under en presskonferens hos Socialdemokraterna i Stockholm. Till höger LO:s Wanja Lundby-Wedin och Per-Olof Sjöö, ordförande i GS.

Fackliga ledare ryckte in för att stötta Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin när valets slutspurt inleddes.

De varnar för otrygga jobb om regeringen får sitta kvar.

Att få fackens medlemmar ur soffan och gå och rösta är nödvändigt för att de rödgröna ska vända opinionssiffrorna. Därför höll Sahlin en presskonferens tillsammans med fem fackordförande tidigt på lördagen.

– En del av arbetsmarknaden är rena vilda västern, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Hon syftade främst på byggbranschen med många utländska entreprenörer. LO:s krav är att lex Laval om anställningsvillkor för utländska företags personal görs om. Facket vill bland annat att huvudentreprenören på ett bygge också ska ansvara för anställningsvillkoren hos underentreprenörerna.

Kommunals ordförande Annelie Nordström gladde sig åt de rödgrönas förslag på en stimulansmiljard för att få kommuner och landsting att göra deltidstjänster till heltid. Om resultat uteblir kan lagstiftning bli aktuell.

– Det är viktigt att komma igång med heltidsfrågan nu. Det är omöjligt att leva på deltid och all statistik visar att deltidsanställda har väsentligt sämre hälsa och är oftare sjukskrivna, sade hon.

Facken anser att arbetsgivarna missbrukar möjligheten till visstidsanställningar och tror att det blir värre med regeringens förslag om att införa lärlingsprovanställning i upp till 18 månader. Sahlin varnade också för att enskilda borgerliga partier har förslag om att ändra turordningsreglerna.

Senare på dagen skulle hon delta i Pappers kongress i Norrköping och i IF Metalls familjedag på Kolmården.

LO-ordföranden tycker inte att facket hamnat i skymundan på grund av S-samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt Lundby-Wedin så är det ingen skillnad gentemot tidigare val. Hon påpekar att hon aldrig ”krokat arm med partiledaren och åkt land och rike runt”. Lundby Wedin tillade också att fackets viktigaste insats är att informera medlemmarna på arbetsplatserna om de politiska alternativen när det gäller till exempel arbetsrätt, a-kassa och sjukförsäkring.

Fackordförandena hävdade att mobiliseringen i de egna leden kommit i gång efter semestrarna och att intresset för att rösta växer.

– De som oroar mig är de som tappat sugen, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.