I två veckor har över en miljon offentliganställda i Sydafrika varit i konflikt om löner och villkor. Regeringen anklagar facket för att sätta liv på spel. Landets hälsominister, som tidigare varit läkare, var mycket kritisk och tog själv ett av nattpassen på ett sjukhus i Soweto. 
Facket i sin sida hävdar att regeringen dragit sig för att förhandla.

Konflikten om de offentlig anställdas villkor har skapat en allvarlig konflikt mellan den fackliga centralorganisationen Cosatu och regeringspartiet ANC.

Facket och partiet har haft ett långt och nära samarbete men konflikten som pågått i 13 dagar har satt relationen i gungning.

Över en miljon inom vården har strejkat och facket har hotat med att utvidga konflikten.

Enligt ANC-regeringen riskerar strejken oskyldiga människors liv och det har kommit rapporter om att människor dött på grund av att de inte fått tillräcklig vård.

På 58 sjukhus i landet har militär satts in som arbetskraft.

Konflikten fick också landets hälsominister Aaron Motsoaledi, som för 16 år sedan arbetade som läkare, att återigen sätta på sig doktorsrocken och jobba ett nattskift på ett sjukhus i Soweto, rapporterar tidningen The Guardian.

Från fackligt håll har det länge kommit stark kritik mot att lönerna för de anställda inom vården pressats tillbaka, samtidigt som de statliga tjänstemännen fått höga ersättningar. Löneskillnaderna har lett till ilska bland de anställda.

På flera ställen i landet har det skett våldsamma sammandrabbningar där polis har satt in tårgas och skjutit gummikulor mot protesterande demonstranter.

Cosatu vill ha en löneökning på 8,6 procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som inflationen i landet.

Den sydafrikanska regeringens bud är löneökningar på 7 procent.

Facken kräver också ett bostadsbidrag på 1 000 rand i månaden (drygt 1 000 svenska kronor), regeringen har erbjudit 700 rand.

Samtidigt som ANC-regeringen anklagar facket för att sätta oskyldiga människors liv på spel hävdar Cosatu att regeringen inte visat tillräcklig stor vilja att lösa konflikten.

– Vi har inte fått några besked från regeringen. De säger att de vill komma överens med oss så fort som möjligt men några konkreta förslag på när förhandlingar ska ske har inte presenterats, säger Patrick Craven, talesman för Cosatu, till tv-kanalen Voice of America.

I dag, måndag, beordrade dock landets president Jacob Zuma att de statliga representanterna skulle sätta sig i förhandlingar med facket.

Fakta

1,3 miljoner sydafrikaner inom offentlig sektor strejkar sedan 13 dagar för bättre löner och villkor.
Strejken organiseras av de två centralorganisationerna Cosatu som haft ett nära band till ANC och kommunistpartiet samt den fackliga organisationen ILC.