Utspelet om att sälja delar av Vattenfall får stark kritik av facket. Det är att förskingra svenska folkets tillgångar, anser kritisk Seko-ordförande.

Näringsminister Maud Olofsson vill skaffa några miljöpoäng inför valspurten, anser Seko;s ordförande Janne Rudén om hennes utspel att sälja delar av Vattenfall.

Maud Olofsson har emellertid en annan syn på utförsäljningen. Hon vill använda tio miljarder kronor från försäljningen till aktiekapital i ett nytt energibolag – Framtidsenergi AB.

Dess uppgift ska vara att investera i framtidens energilösningar och nya gröna jobb, skriver Maud Olofsson i en debattartikel i DN.

Vattenfalls huvuduppgift är att investera i förnybar energi. Om Maud Olofsson får sälja ut Vattenfall hamnar bolagets vinstpengar i aktieägares fickor i stället för att användas till underhåll, investeringar eller en trygg elförsörjning, enligt Seko som har medlemmar inom energisektorn.

– Jag har svårt att tro att privata ägare villigt avsätter sina vinster för att utveckla klimatsmarta energilösningar. En försäljning av Vattenfall skulle också innebära pressade löner och villkor i företaget, säger Janne Rudén.

Han konstaterar att motståndet är stort mot en försäljning. En majoritet av svenska folket är emot.

– Hennes utspel känns därför lika märkligt som dumt, säger Janne Rudén.

Centerpartiets ordförande har stöd av Folkpartiet.