Volvo Personvagnar har fått ny ägare. Ford har i dag bekräftat att affären med kinesiska Geely är klar. IF Metall på Volvo i Göteborg har fått garantier att produktionen ska utvecklas i Europa.

– Vi godkände affären redan i våras och Geely som ägare. Det fanns inte så många alternativ eftersom Ford var tvunget att sälja, säger Mikael Sällström, ordförande för IF Metalls klubb på Volvo i Göteborg.

Volvo PV fortsätter att vara ett svenskt företag som styrs enligt svensk bolagsordning, har Geely lovat. Skillnaden är att istället för att ägas av världens största fordonsindustri med hundraåriga traditioner ägs Volvo PV nu av ett mindre, ungt kinesiskt företag.

– Geelys ordförande Li Shufu har skrivit under en garanti på att produktionen ska utvecklas i Europa både här i Sverige och i Belgien. Vad den garantin står för vet jag inte men Ford gav aldrig några sådana utfästelser, säger Mikael Sällström.

Geely ska förbli Geely och Volvo är fortfarande Volvo. Relationen mellan de båda bolagen är ett broderskap och inte ett förhållande som mellan förälder och barn, har Li Shufu sagt enligt TT som citerar nyhetsbyrån AFP.