Brasília var ett favoritprojekt för president Kubitschek, känd för sitt löfte om femtio års framsteg på fem år.

Brasiliens nya huvudstad var ett försök att förverkliga drömmen om den perfekta funktionella staden. Den byggdes på rekordfart mitt ute i ödemarken.

Journalisten Henrik Brandão Jönsson hade bott i Rio de Janeiro i många år innan han på allvar började intressera sig för Brasília, som ofta avfärdas som ett exotiskt utropstecken i arkitekturhistorien. I reportageboken Fantasiön kan man avläsa Jönssons tilltagande fascination.

När Jönsson granskade stadsplaneraren Lucio Costas ritningar fick han leta förgäves efter en fotbollsarena. Costas ansåg inte heller att trottoarer hade framtiden för sig. Brasília byggdes för bilar. Rio var i chock när huvudstaden flyttades till detta fuktionalistiska monster, 100 mil från närmsta sandstrand.

Det saknades sannerligen inte idéer. Brasília skulle bli landets mest jämlika stad, men den råkade bli blev världens mest ojämlika. De hundratusen arbetare som kom för att bygga den hade inte ägnats en tanke. Runt Brasília, som idag påminner om en temapark för en korrumperad elit, har för- och kåkstäderna vuxit upp helt oordnat.

Att läsa Fantasiön är ett intellektuellt äventyr. Jönssons Brasília är en plats där myterna odlade i och om Rio skingras och berättelsen om Brasiliens moderna historia blir mer tydlig. Brasília fyller femtio år 21 april och hyser idag ett par mediokra fotbollslag.

Ola Wihlke

REPoRTAGEBOK

Fantasiön – ett reportage från Brasiliens hjärta
Författare: Henrik Brandão Jönsson
Förlag: Atlas.