Hotell- och restaurangfacket (HRF) tar avstånd från de metoder som Syndikalisterna (SAC) använt vid den utdragna konflikten med restaurangen Berns i Stockholm.

–  Polisen var där under deras blockad och Berns ledning sa att de tvingades stänga därför att de inte kunde garantera säkerheten. Om våld och hot användes tar vi förstås avstånd från det. Vi har ingenting att anmärka på arbetsplatsen Berns. De följer kollektivavtalet, är öppna för facket och har en bra dialog med oss, säger Julieta Cardenas, ombudsman på Hotell- och restaurangfackets Stockholmsavdelning.

Konflikten mellan SAC och Berns har pågått länge. Kärnan i konflikten är att restaurangen lagt ut städjobben på en entreprenadfirma. Förra året sa entreprenadföretaget upp tio personer som arbetade på Berns, varav sju är syndikalister. SAC hävdar att Berns har ett ansvar för dessa sju – trots att de jobbar för ett entreprenadföretag – och kräver därför av Berns att de ska få tillbaka sina jobb. Därför har de satt Berns under facklig blockad.

– Vi lägger oss inte i SAC:s arbete men tar avstånd från metoderna. Under deras blockad tillkallades ju polis och restaurangen fick stänga. Berns har inte gjort något fel gentemot oss. De är öppna mot oss och har skött alla förhandlingar på ett bra sätt, säger Julieta Cardenas.

SAC har erbjudit Berns att bli lämnade i fred om de betalar 920.000 kronor – kostnaden för att köpa ut de sju städarna enligt syndikalisterna.

– Man kan inte uppträda på det sättet, säger Julieta Cardenas.