Junya Yimprasert är ordförande för den nyligen bildade fackföreningen för migrantarbetare i Thailand och besöker just nu Sverige och Finland för att träffa facket och bäruppköpare.
 

I Thailand värvar bemanningsföretagen just nu plockare till den kommande bärsäsongen i Sverige. Företagen söker arbetskraft i första hand i i den fattiga nordöstra delen av landet.

– Sverige måste skapa ett system med anständiga villkor för de thailändska bärplockarna. Bäruppköparna borde skaffa sig etiska regler och ge ett erkännande till thailändarna, som under tio år byggt upp bärindustrin i Sverige, säger Junya Yimprasert, ordförande för den nyligen bildade fackföreningen för migrantarbetare i Thailand.

Hon besöker just nu Sverige och Finland för att träffa facket och bäruppköpare. Och syftet är att försöka skapa vettiga villkor för bärplockarna som kommer till Sverige för att arbeta.

Facket heter MWUT – Migrant workers union Thailand – och organisationen bildades i december förra året. 450 av dem som var i Sverige förra året är med i facket. Sammanlagt är enligt henne 1.200 familjer med i facket och de finns i nästan alla Thailands provinser.

Skulderna ett stort trauma
Facket har rest runt och pratat med dem som var i Sverige förra året – sammanlagt handlar det om runt 8.000 personer och av dem var 6.000 här med arbetstillstånd och resten kom med turistvisum. Enligt MWUT har 80 procent av dem som kom till Sverige stora skulder till följd av arbetet här. I genomsnitt har skulderna ökat med 10 procent sedan de kom hem i höstas. I storleksordning ligger skulderna på runt 20.000 kronor för var och en.

De har skulder för att de tvingades betala flygresan hit själva och de fick betala för mat och husrum samtidigt som det var ont om bär i de svenska skogarna och därmed kunde många inte betala för resan och för uppehället

– I många byar är det här ett stort trauma. En del har förlorat sin ko, andra sin mark eller sitt hus och ytterligare andra har blivit av med sin man eller sin hustru, säger Junya Yimprasert.

Bärplockarna har varken fått hjälp från de thailändska bemanningsföretagen, som anställde dem, eller den thailändska regeringen. I Sverige har 6.000 kronor samlats in till bärplockarna. Det är grundplåten i en stämning av två av bemanningsföretagen. Kravet är att företagen ska betala plockarnas skulder, eftersom en arbetsgivare i Thailand inte får kräva pengar som villkor för en anställning.

Krav på betald flygresa
Junya Yimprasert vill nu att de svenska bäruppköparna ska betala flygresan för bärplockarna. Hon tänker sig också ett system där lönen ligger på drygt 16.000 kronor i månaden, plockarna betalar skatt och för uppehälle i Sverige. Då skulle en plockare kunna åka hem med 4.000 kronor för en månads arbete.

Det thailändska facket vill också att det i första hand ska vara de som var här förra året som ska komma i år för att jobba så att de kan göra sig av med sina skulder.

Thord Pettersson på LO säger att det finns en fara i att ett fack sysslar med något som liknar arbetsgivarinblandning, men samtidigt har han hört att detta är just vad medlemmarna i facket vill. Ett hinder är även att det inte finns något lagstöd för att vissa skulle komma först bland dem som söker arbetstillstånd i Sverige.

– Det är bra att de försöker finna en väg att hjälpa dem som är i en svår situation. Thailändarnas skuldsättning beror på en dåligt utformad lagstiftning i Sverige, säger Thord Pettersson.

Migrationsverket ändrade nyligen reglerna för arbetstillstånd åt bärplockare. För att få ett arbetstillstånd krävs förhållanden som liknar kollektivavtalets och en bestämd lägsta lön, som varierar med anställningsförhållandena men den måste minst vara 16.000 – 17.000 kronor i månaden.