Målarna och Målaremästarna sa i går kväll ja till ett avtalsbud från medlarna.
– Det blir lika låga löneökningar för oss som för alla andra, säger Lars-Åke Lundin, Målarnas ordförande.

Det nya måleriavtalet som gäller runt 13 000 målare är tvåårigt och ger liksom byggavtalet löneökningar på 3,5 procent. Löneökningarna sker den 16 maj 2010 och den 16 april 2011.

Även om avtalet är undertecknat är Lars-Åke Lundin missnöjd med löneökningarna.

– Det fanns inget att förhandla om. Nivån är bestämd av andra och medlarna säger bara åt oss att rätta in oss i leden, säger han.

Stor seger
Trots det tycker han att avtalet är en stor seger för målarna. Men det handlar mer om att facket lyckats värja sig från arbetsgivarnas attacker än om att förbundet flyttat fram sina egna positioner.

– Det har inte varit en avtalsrörelse där vi kunnat flytta fram positionerna, men avtalet är en ändå en stor seger. Vi har fått bort en hel rad tokförslag från arbetsgivarna.

Den viktigaste segern för facket är att målarnas semesterkassa, som arbetsgivarna velat avskaffa, nu blir kvar.  Dessutom höjs semesterlönen höjs från 12,8 till 13 procent.

Målaremästarnas vd Björn Hellman är också glad över att avtalet äntligen är klart, men han är missnöjd med innehållet.

– Vi har fört fram ett stort antal förslag för att modernisera avtalet och branschen, men facket har sagt nej till allt. Vi har inte kommit någonstans alls, säger han.

Utbildningsavtal
Nivån i avtalet är den samma som i byggavtalet, men där skedde också stora förändringar i innehållet.

– Vi fick löneökningarna men inte innehållsändringarna, säger Björn Hellman.

En ljuspunkt ser han ändå i att parterna enats om ett nytt utbildningsavtal som gör det lättare för företag som tar emot lärlingar.

Frågan om semesterkassan ska, liksom arbetsgivarnas krav på ett nytt prestationsbaserat lönesystem, behandlas i arbetsgrupper inför nästa avtalsrörelse. Ytterligare en arbetsgrupp ska fortsätta diskussionerna om arbetsmiljöfrågor.