Geelys Li Shufu, näringsminister Maud Olofsson och Volvos Stephen Odell vid presskonferensen i Volvohallen i Göteborg på söndagseftermiddagen. Volvo Personvagnar säljs till kinesiska Geely. Foto: Björn Larsson Rosvall

Volvo personvagnar har blivit kinesiskt. I dag undertecknades kontrakten mellan Volvo PV:s ägare Ford och det kinesiska bilföretaget Geely.

– Vi är glada att vi har nått den här överenskommelsen med Ford, vilket ger oss möjlighet att bevara och förstärka Volvos välkända varumärkesarv, sade Li Shufu, Geelys ordförande och ägare vid en presskonferens i dag då uppgörelsen presenterades.

Volvo kommer att fortsätta att vara ett självständigt bolag med en egen ledning i Göteborg. Även tillverkningen i Göteborg och i Belgien kommer att bevaras enligt Geely, men företaget ska också utreda möjligheten att även tillverka Volvobilar i nya anläggningar i Kina.

Facken på Volvo har efter tidigare tvekan nu sagt ja till affären.

– Vi jublar inte, men det mesta pekar mot att det kan gå vägen, säger Mikael Sällström, ordförande i Volvo verkstadsklubb, till fackförbundets medlemstidning Dagens Arbete.

Facken på Volvo PV hyllades av både av Fords finanschef Lewis Booth och Geelys ägare Li Shufu under presskonferensen. Trots hyllningarna håller facken ändå ett visst avstånd till affären.

– Jag vill inte kalla det oro, men vi känner väl en viss ovisshet. Det blir ett digert jobb att informera medlemmarna om affären, säger Mikael Sällström, klubbordförande för IF Metall på Volvo PV.

Men facken på Volvo PV hoppas nu att Volvo också kan börja återanställa personal. Under presskonferensen berättade vd:n Stephen Odell att Volvo PV planerar öka produktionstakten och siktar på att tillverka 390 000 bilar i år, i stället för tidigare planerade 340 000 bilar.

– Vi hoppas mycket på att folk kan få sina jobb tillbaka. Geely köper i alla fall ett företag som börjar tjäna pengar igen, säger Sällström.

– Geelys affärsplan bygger på att Volvo ska ha produktion i Europa, att huvudkontoret ska ligga i Göteborg och att vi får behålla forskning och utveckling. Vi har fått svar på våra viktiga frågor och säger därför ja till affären, säger Mikael Sällström.

Finansieringen av köpet har varit en fråga facket tidigare krävt klarhet i, men nu är det klart att Geely har pengarna som behövs, enligt Fords finanschef Lewis Booth.

– Zhejiang Geely Holding Group har säkrat den finansiering som krävs för att slutföra affären, vilken värderar Volvo Personvagnar till 1,8 miljarder dollar. Zhejiang Geely Holding Group har även säkerställt tillgång till betydande rörelsekapital för att finansiera Volvo Personvagnars löpande verksamhet, sade han vid dagens presskonferens.

Affären kommer att slutföras under tredje kvartalet i år. De slutliga avtal som nu har undertecknats omfattar, utöver köpeavtalet, ytterligare avtal gällande immateriella rättigheter, inköp samt forskning och utveckling mellan Volvo Personvagnar, Geely och Ford, enligt pressmeddelandet.

TT