En planerad strejk på brittiska flygbolaget British Airways har fått premiärminister Gordon Brown att gå till hårt angrepp mot fackförbundet Unite. Labourpolitikern som haft täta kopplingar till facket sa i går, måndag, att strejken var bedrövlig och obefogad och borde blåsas av.

 

Bara några månader innan valet i Storbritannien befinner sig landets största fackförening, Unite, på kollisionskurs med premiärministern och Labourpolitikern Gordon Brown.

Förra veckan röstade en majoritet av de kabinanställda på British Airways för att gå ut i strejk. Missnöjet är stort bland fackets medlemmar som kritiserat ett besparingsprogram som flygbolaget har lagt fram.

Förhandlingar pågår ännu men om parterna inte kommer överens i sista stund kommer uppskattningsvis 12.000 medlemmar att inleda en tredagars strejk från och med lördagen den 20 mars.

Därefter planerar facket en fyra dagar lång strejk från och med den 27 mars. Unite hotar även med en strejk efter påsk.

Det brittiska flygbolaget har svarat med att snabbutbilda cirka 1.000 personer som ska hoppa in som kabinpersonal.  Bolaget har också presenterat en tidtabell där de uppger att sex av tio flygningar kommer att avgå som planerat.

 

Fantasifullt
Det har fått Unite att reagera.

– Med den tidtabellen kan de få Booker-priset i litteratur. Deras uppskattning är en enda stor fantasi, kommenterar en facklig talesperson flygbolagets strejktidtabell.

Unite uppger själva att de har en stark uppslutning för strejk bland kabinpersonalen. Men facket har mött kraftig kritik från många håll. Vissa hävdar att villkoren från kabinpersonalen inte kommer att bli sämre än hos andra flygbolag.

Den tyngsta kritiken kommer från den brittiska premiärministern och Labourpolitikern Gordon Brown.

– Det är fel tidpunkt, den är obefogad, den är bedrövlig, vi borde inte ha en strejk, säger den brittiske premiärministern i en radiointervju i kvinnomagasinet Woman’s Hour i BBC:s Radio 4 skriver den brittiska The Guardian.

Valtider
Unites generalsekreterare Tony Woodley var snabb med att svara på kritiken.

– Det är olyckligt att politiker i alla partier alltid vill sparka facket och sparka anställda när den i själva verket är våra medlemmar som sparkats runt, säger han.

Sprickan mellan Unite och Labour kommer under valtider.

I maj, eller senast juni, ska britterna rösta om vem som ska leda landet. Opinionsundersökningarna har pekat på de konservativa kommer att vinna valet, men den senaste tiden har det sett ljusare ut för Labour.

För partiet är facket en viktig partner. Facket har, enligt The Guardian, stött Labour med sammanlagt 120 miljoner kronor de senaste fyra åren.