Begränsning av arbetsskyldigheten, kortare arbetstid och stärkt personlig integritet i arbetslivet är krav som Elektrikerförbundet reser i avtalsrörelsen.

I går, torsdag, utväxlade fack och arbetsgivare på installationsområdet krav och det innebär att avtalsförhandlingarna är igång.

– Avtalen ska göra det mer attraktivt att vara elektriker. Det innebär bättre lön och villkor, aldrig motsatsen. Vi förhandlar gärna om moderniseringar i avtalen, som höjer statusen i branschen, säger Elektrikernas förbundsordförande i en skriftlig kommentar.

Elektrikerförbundet driver de gemensamma LO-kraven. Dessutom har facket egna krav. Begränsningen av arbetsskyldigheten handlar om att göra det praktiskt möjligt att hämta och lämna på dagis och att gå ner i arbetstid med stöd av föräldraledighetslagen.

Dessutom vill Elektrikerna ha bestämmelser i avtalet som reglerar en arbetsgivares möjligheter att kontrollera en anställd samt att sådana kontroller måste ta hänsyn till den enskildes personliga integritet.

Med all säkerhet kommer det att bli en del diskussioner mellan parterna.

När det gäller arbetstiden drar arbetsgivarna i EIO åt ett annat håll än facket – och vill ha större flexibilitet för att kunna förlägga arbetstiden på ett helt annat sätt och därmed kunna göra stora jobb på andra orter.

Arbetsgivarna förespråkar också mer flexibla lönesystem och liksom de övriga arbetsgivarorganisationerna säger EIO att det inte finns utrymme för några centrala lönehöjningar samt att avtalsperioden ska vara kort.