NOTIS. Tillbakablickarna på 00-talet har verkligen varit hattiga. Dess bättre utges nu två böcker som verkligen har nåt att komma med.

Nätsajten nummer.se är sen länge den bästa platsen för att hänga med i svensk scenkonst (även om Svenska Dagbladet under Lars Ring också har haft en imponerande rikstäckning).

Nu fyller nummer.se tio år och firar genom att fästa ett urval av sina bästa texter på papper, i boken 2000-talets första teaterdecennium (redaktörYlva Lagercrantz). Om föreställningar, skådespelare, dramatiker. Men också om kringverket: kulturpolitik, teatertanter, en elitenkät. Samt egensinniga sammanfattningar år för år.

Märgfulla texter om allt man missade.

Viktigt ligga före
Liknande totalkoll har skribenterna i antologin Noll noll när de i flyhänt personlig ton redovisar sina specialområden: ekonomi, mat, musik, litteratur, spel, mode, internet med mera.

Uppgiften är verkligen speciell. Början av seklet handlade för den yngre, köpstarka medelklassen i mycket hög utsträckning om att inte bara hänga med utan ständigt ligga steget före alla andra:

”Ve den som inte kan skilja mellan rooibos eller oolong-te, som inte har en (eller gärna fem) favoriter bland olivoljorna och som inte känner till att Cabernet Sauvignon har en smak av svart vinbär och cederträ eller som inte lusläser innehålldeklarationen i jakt på tillsatser.”

Insiktsfullt på sitt sätt
Skribenterna deltog i det där. Som konsumenter och/eller som yrkesmän. Men nu kan de flesta av dem förhålla sig moget och analytiskt till köp- och tyckraseriet.

 

Det finns en botten i texterna. Som kan lära även oss som inte var med i racet hur det gick till och vad som blev kvar.

 

Bok: Noll noll. Decenniet som förändrade världen.

Redaktörer: Tobias Nielsén och Anders Rydell.

Förlag: Volante.

 

Bok: 2000talets första teaterdecennium. Scenkonstbevakning i Nummer 2000-2009.

Redaktör: Ylva Lagercrantz och Jenny Aschenbrenner.

 

Besök också: sajten nummer.se.

Besök också: Förlaget Volantes hemsida.