Kinesiska Geely har lagt ett bud på Volvo Personvagnar, uppger Volvos ägare Ford för TT.

Enligt ett pressmeddelande från Ford är Geely förstahandsval i budprocessen på Volvo PV.

Enligt Ford pågår förhandlingar och inget slutgiltigt beslut har tagits. Det finns ingen tidsbegränsning för förhandlingarna.

”Ford anser att Geely har potentialen att bli en ansvarig framtida ägare av Volvo och föra verksamheten framåt samtidigt som man bevarar bolagets kärnvärden och dess oberoende som ett svenskt varumärke”, skriver Fords vice vd Lewis Booth i pressmeddelandet.
Ford släpper taget helt

Ford kommer inte vid en försäljning att behålla något ägande i Volvo PV, enligt bolaget.

”Volvos ledning välkomnar dagens besked som ett positivt steg framåt”, skriver Volvo PV:s vd Stephen Odell.

Ford satte upp Volvo på försäljningslistan i december förra året. Under processens gång har det varit en flod av rykten om spekulanter, mest kinesiska.

I april var representanter från Geely och besökte Volvofabriken i Göteborg. De var också intresserade av att köpa Saab Automobile från General Motors. Sedan dess har Geely varit på besök flera gånger enligt Volvo.
Gamla rykten

I somras tog ingenjörsfacket på Volvo PV i Göteborg initiativet till ett svenskt konsortium, med namnet Jakob, som gav sig in i dragkampen. Dessutom uppges det amerikanska konsortiet Crown ha intresse av att köpa Volvo PV. Båda backas upp av tidigare Volvochefer.

Ryktena om det kinesiska intresset för Volvo PV har varit i svang omkring ett år. Först var det dock Changan som pekades ut som tänkbar köpare, men i februari uppgav nyhetsbyrån Bloombergs att det var Geely som förde diskussioner med Ford.

Efter flera månaders tystnad dementerade Geely i maj att bolaget var intresserat av att köpa något av de svenska bilmärkena. ”Bolaget (Geely) har inte lämnat in, och har inga planer på att lämna in, några bud som rör övertagande av Volvo eller Saab vilket har påståtts i tidningsartiklar på sistone”, förklarade Geely i ett börsmeddelande.
Förvirrat

Under sommaren fortsatte det dock komma ”nyheter” om den tilltänkta affären, bland om ett Geely-besök på Torslandaverken. Men i augusti svängde det hela då det avslöjades att ett svenskt konsortium var berett att lägga ett bud.

Geely fanns dock kvar i bakgrunden och förvirringen blev total i september då en företrädare för Geely hävdade att bolaget var intresserat, något som styrelseordföranden dementerade veckan efter.

I slutet av september bekräftade Fordkoncernens chef Alan Mulally att planerna på att sälja Volvo gick framåt och enligt Wall Street Journal höll då Ford på att värdera ett bud på 2,5 miljarder dollar, motsvarande 17 miljarder kronor, från Geely.