Facket har inga invändningar mot att det kinesiska bilföretaget BAIC går in som delägare i Saabköparen Koenigsegg group.
– Det här beskedet kan förhoppningsvis få slut på diskussionen om de felande tre miljarderna, säger Paul Åkerlund klubbordförande för IF Metall på Saab.

Han är glad över att Koenigsegg Group nu lagt korten på bordet och visat att det finns ekonomiska muskler bakom affären.

– Nu är det klart att det finns pengar. Då får vi förhoppningsvis större trovärdigt för att det faktiskt finns en bäraktig plan för framtiden, säger han.

 

Växande marknad
Att det blir just det kinesiska företaget Beijing Automotive Industry Holdings (BAIC) som går in har han inga direkta synpunkter på, men han tror att det kan ge fördelar i framtiden.

– Kina är den störst växande marknaden och har många regler om att om företag måste man ha samarbeten i landet för att få finnas där, så det kan vara ett positivt tecken.

För att finansieringen ska bli helt klar krävs dock fortfarande att staten går in med garantier för ett lån på drygt fyra miljarder kronor från Europeiska investeringsbanken. Paul Åkerlund tror dock inte att det ska bli något problem.

– Jag tycker att de diskussioner som förs med EIB verkar gå väldigt bra. Sedan är det Riksgälden som är med och ytterst regeringen, men jag har väldigt svårt att tro att de sätter några käppar i hjulet för det här, säger han.

 

Beslut väntas i oktober
På Saab hade man hoppats att EIB skulle fatta beslut om lånet i september, men så verkar det inte bli, enligt Paul Åkerlund.

– Processen pågår för fullt, och mycket tyder på att beslutet kommer i oktober, säger han.