Foto SCANPIX  
   

NOTIS.  Varför behöver näringslivets ideologiproducent Timbro ge ut en egen historiebok?

 

Jo, enligt förordet till Anders Edwardssons bok En annorlunda historia därför att ”ett marxistiskt synsätt dominerar svensk historieforskning” och alla läroböcker i historia, från grundskola till universitet, är fyllda med socialdemokratisk propaganda.

 

 

I skamvrån

 I ett idéhistoriskt avsnitt redogör Edwardsson för ”frihetens vänner” respektive ”frihetens fiender.” Den värste av de sistnämnda är förstås Karl Marx. Men även socialliberalismens anfader John Stuart Mill (1806-73) och Bertil Ohlin, folkpartiledare 1944-67 och en av den svenska liberalismens ledande ideologer, får ta emot hårda smällar från höger.

  

 

Skyll er själva

Framförallt är boken en lång uppgörelse med välfärdsuppbygget, fackföreningsrörelsen och socialdemokratin. Per Albin Hansson var en svensk Mussolini och dödsoffren i Ådalen 1931 hade sig själva att skylla:

 
  Folkförrädaren B. Ohlin. Foto SCANPIX
   

 

”När kulsprutorna knattrade igång spred sig paniken – svenska kommunister var nämligen lika lite då som nu beredda på att revolutionen skulle kräva just deras offer – och människor började springa kors och tvärs bland rikoschetterna. När demonstranterna till slut skringrades låg därför fem människor döda och lika många hade skadats.”

 

Stupiditeter

Göran Perssons tio år vid makten karaktäriseras som: ”folkhemsnostalgi, skärpt skattetryck, försämrat företagsklimat, fortsatt rundgång mellan skatter och bidrag, kroniska brister inom vård, skola och omsorg, politiskt maktmissbruk, åsiktsförtryck, NATO-noja, förstärkt fackföreningsvälde, feministiska stupiditeter och miljöfundamentalism.” 

 

Timbro har enorma resurser att saluföra sina skrifter och det råder ingen tvekan om att Edwardssons bok kan få stort inflytande på svensk historieskrivning. För vad har egentligen vänstern att komma med som motvikt?

 

 

Kalle Holmqvist

Skriv ett e-postbrev till kulturedaktörn