/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/charlottelundell1209
Charlotte Lundell och Annika Andersson gillar att jobba natt. Ingen av dem har
problem med att ställa om dygnet.
 

35 meter ner i berget, bakom låsta dörrar och övervakningskameror, jobbar operatörerna. Sen 1973 har SOS Alarm haft ansvar över statens larmnummer 112.

Datorerna bildar en stor fyrkant längs väggarna i rummet under jorden. Ett par tåliga växter fyller det tomma utrymmet i mitten. Där står också ett par stora bildskärmar, kopplade mot kameror. Ingen besökare kommer in oanmäld.

Annika Andersson, 47 år, har precis loggat ut från kvällsskiftet, som sträcker sig från 14.45 till 22.15. Rummet i berget, under centrala Stockholm, har varit hennes arbetsplats i två och ett halvt år. Att jobba treskift passar henne utmärkt.

– Jag tycker om variationen. För mig är det inga som helst problem att ställa om dygnet, berättar hon.

Avslappnat allvar
Ett dämpat sorl av röster blandar sig med dovt mullrande fläktar. Det är kylaggregatet som låter. Hettan från berget gör värmefläktar överflödiga.

Stämningen bland de anställda är avslappnad men i luften ligger ett allvar. Kollegorna skämtar och skrattar men skärpan återvänder blixtsnabbt när telefonen ringer.

– SOS 112, vad har inträffat?

Av landets 18 larmcentraler är Stockholms den högst belastade, med cirka 2 200 samtal under ett dygn. Ett samtal ska besvaras inom åtta sekunder. Att hålla sig vaken är inte så svårt, inte ens mitt i natten.

– Samtalen ger adrenalinkickar. Det är nödvändigt att vara skärpt och då blir man pigg, säger Annika Andersson.

Fika uppmuntras
Under dygnets mörka timmar ökar utsöndringen av melatonin, sömnhormonet som enligt forskningen verkar antioxidantiskt, förhindrar ohälsa och eventuellt skyddar mot cancer. Hormonet gör oss också sömniga. För nattarbetare är kaffe, godis eller att ställa sig upp knep att ta till när tröttheten slår in.

– Vi uppmuntras att fika så mycket vi hinner. Det rensar huvudet och man piggnar till, säger Annika Andersson.

Operatörerna som jobbar natt har tagit över telefonerna. Charlotta Lundell är 51 år och har jobbat skift hela sitt yrkesverksamma liv.

– När jag fick barn för ungefär 30 år sedan fick jag ingen barnomsorg, så jag var tvungen att börja jobba natt. Jag trivdes bra med skift så jag har fortsatt med det, säger hon.

Risker
Men att rubba kroppens naturliga dygnsrytm kan få ödesdigra konsekvenser, enligt forskarna. Hjärt- och kärlsjukdomar och sjukdomar i mage och tarm riskerar att öka med 40 procent för den som konstant jobbar nätter. Misstankar finns om ett samband mellan bröstcancer och skift men frågan har inte utretts färdigt ännu.

Men varken Annika Andersson eller Charlotte Lundell har funderat över riskerna.

– Jag har hört att man kan dö tio år tidigare men det är inget som jag reflekterat över, säger Charlotte.

Skiftarbetare kan få problem både med att somna och att sova tillräckligt länge. Men Annika Andersson kan sova när som helst och överallt.

– Jag är sömninställd, inte klockinställd. Får jag bara ett visst antal timmars sömn så spelar det ingen roll när på dygnet jag sover, säger hon.

Bra stöd
SOS är mån om sin personal, berättar Charlotte. Onda ryggar motverkas genom en massagestol och speciella kontorsstolar. Driftsledarna finns till hands för debriefing efter ett jobbigt samtal.

– I början kunde det vara svårt att släppa samtalen men man lär sig. Driftsledarna är ett jättebra stöd, och man kan gå i från och ta en paus, säger Charlotte.

Med arbetsplatsens system där anställda föreslår sina egna scheman påverkas det sociala livet mindre av skiftande arbetstider än man skulle kunna tro.

– Även om det inte alltid blir riktigt som man vill så brukar det alltid gå att byta tider med någon. Alla sitter ju i samma sits. Och jag känner många som jobbar skift så vi kan ta en öl på en söndagskväll. Och en ledig fredag kan jag gå ut med måndags- till fredagsnissarna, säger Annika.

Konstant ljus
Djupt ner i berggrunden är ljuset detsamma, natt som dag. Bristen på dagsljus är inget som påverkar Annika Andersson negativt.

– Tvärtom kan det vara lättare att koncentrera sig när inget distraherar utanför fönstret. Här är det bara jag och min skärm. Men när jag jobbar dag brukar jag åka upp och äta och titta på solen, berättar hon.

Klockan är 23.15. För Charlotte Lundell har arbetspasset bara börjat. I morgon, klockan 07.00, kommer hon att bädda upp sängen i det lilla vilorummet som de anställda kan boka. Där somnar hon snabbare än om hon åker hem. Efter några timmar i sängen ska hon gå på stan och träna lite innan nästa nattskift börjar. Men sömnen ligger många samtal bort.

– SOS 112, vad har inträffat?

FAKTA / Sömnforskarens Arne Lowdens tips för nattarbetare
✔ Undvik dagsljus på morgonen. Använd solglasögon på väg hem.
✔ Sov direkt efter ett nattpass för att behålla så mycket som möjligt av dygnsrytmen.
✔ Sov i ett mörkt rum.
✔ Anpassa ljuset på arbetsplatsen. Mörker gör oss trötta. Ljus ökar energinivån.
✔ Ät en lätt måltid innan nattpasset börjar. Ingen tung mat på natten.